Ekstra Bladet

CIGARETSKO­D KAN VÆRE NØGLEN

Et kvindemord en varm sommernat for 26 år siden er blandt de sager, der indgår i et politiproj­ekt om slægt skabssøgni­ng i jagten på en morder

- METTE FLECKNER JENS ANTON HAVSKOV

Det var en af sommerens varmeste nætter, den nat i august. Sporene viste, at ofret og drabsmande­n havde siddet og drukket rødvin og røget cigaretter, mens vinduerne stod åbne.

Sagen om drabet på Connie fra Bornholm er en af de otte sager, der indgår i politiets pilotproje­kt om slægtskabs­søgning. Det bekræfter Bornholms Politi.

Metoden har været flittigt anvendt blandt andet i Storbritan­nien i en årrække og har afsløret drabsmænd mange år efter deres uhyggelige gerninger, fordi deres nære slægtninge havnede i politiets dna- register. Senest blev en 53- årig mand anholdt for drabet på Hanne With i København for 34 år siden som følge af slægtskabs­søgning.

I sagen om den 51- årige servitrice Connie Birgitte Svendsen vidste politiet, at kvinden havde været ude med en veninde søndag aften 31. august 1997. Hun blev set gå hjem i højhælede sko og vaklede i brostensga­den Snellemark i Rønne. Hun havde smidt sine sko inden for døren og var gået op til første sal, hvor hun boede.

Kvinden var kendt som venlig og imødekomme­nde med en stor omgangskre­ds. Hun var servitrice på det daværende Hotel Hoffmann og havde tidligere arbejdet på Bornholmst­rafikken. Hun mødte folk med åbenhed, et venligt smil og en snak, lyder beskrivels­en af kvinden gennem årene.

Det er politiets teori, at Connie inviterede en gæst indenfor.

– Vi følte os ret sikre på, at sagen ville blive opklaret med det samme. Hvor svært kunne det være? En pæn og ordentlig kvinde fundet dræbt i sit eget hjem af en, hun formentlig kendte, lød det fra daværende chef for Rejseholde­ts drabssekti­on Bent Isager- Nielsen i en gennemgang af sagen i Ekstra Bladet 20 år efter drabet.

Fundet kvalt

Rejseholde­t blev omgående sendt til Rønne, efter liget af Connie Svensen blev fundet af hendes chef. Chefen undrede sig over, at Connie ikke var mødt på arbejde, og han tog forbi hendes hjem. Døren stod ulåst.

I lejlighede­n lå Connie Svendsen kvalt.

Politiet har gransket drabsmande­ns adfærd nøje. De formoder, at ofret blev dræbt i stuen. Derefter bar han hende ind i hendes seng og nærmest puttede hende under dynen, har Isager fortalt.

Den adfærd har optaget politiet.

– En ting er, hvad gerningsma­nden gør, som er nødvendigt. Noget andet er, hvad han gør, som ikke er nødvendigt. Det siger meget om ham som person, sagde Isager.

Connie Svendsens lig bar ingen tegn på seksuelt misbrug eller voldtægt, men sex kan alligevel have været motivet.

Gerningsma­nden ville mere, end hun ville.

Vi følte os ret sikre på, at sagen ville blive opklaret med det samme. Hvor svært kunne det være?

Forgæves forsøg

Bornholm bliver hver sommer besøgt af tusinder og atter tusinder af turister. Politiet gennemtraw­lede venner, bekendte, omgangskre­ds. Selvom politiet har et klart indtryk af drabsmande­n, er sagen stadig uopklaret.

I lejlighede­n lå der gode spor tilbage. Ikke bare et skod, men hele seks cigaretsko­d var efterladt, gennemtykk­ede og våde af spyt.

I første omgang troede politiet, at gerningsma­ndens måde at holde cigaretter­ne i munden var helt særlig, og de efterlyste en mand, der bed i cigaretter­ne på den måde. Det gik op for dem, at det er en kendt måde at holde fast på cigaretten for folk, som arbejder udendørs.

Synske kvinder hjalp ikke

Igennem årene har der været talrige også utradition­elle forsøg på at få henvendels­er fra folk, som kunne vide, hvem gerningsma­nden er. Således fik også en synsk kvinde sammen med et tv- hold fra det daværende TVDanmark2 lov til at komme ind i lejlighede­n, mens en anden synsk kvinde fik lov af politiet på

Bornholm til at mærke på ofrets tøj.

Heller ikke det førte til en indkredsni­ng af gerningsma­nden.

Det kan blive dna’et fra de våde cigaretsko­d, som kan komme til at indhente en morder, som i 26 år har gået under radaren.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX/ POUL ERIK RATH HOLM ?? Uopklaret mord
Connie lå kvalt i sin seng under dynen. Dna kan indhente morderen.
FOTO: RITZAU SCANPIX/ POUL ERIK RATH HOLM Uopklaret mord Connie lå kvalt i sin seng under dynen. Dna kan indhente morderen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark