Ekstra Bladet

Elbiler solgt med tab

-

Det gik én vej for priserne på brugte biler sidste år, og det var nedad.

Den gennemsnit­lige prisnedsæt­telse for elbiler var på godt 29.000 kroner, mens det plug- in- hybriderne og dieselbile­rne blev sat henholdsvi­s 25.700 og 21.600 kroner ned i gennemsnit pr. solgte bil.

Det viser en analyse af bilmarkede­t i 2023, som Bilbasens markedsana­lytiker Jan Lang står bag.

’ Dermed kan vi konstatere, at de samlede prisnedsæt­telser i forhold til den oprindelig­t annoncered­e pris var over 1,5 mia. kroner i 2023,’ skriver Jan Lang i analysen.

Lidt af en mavepuster for private bilejere og bilforhand­lere, der dog omvendt kunne glæde sig over, at der trods alt blev handlet hele 431.000 brugte biler – som kun er overgået af rekordåret 2021.

Flere nedslag i prisen

Af analysen fremgår det også, at en elbil i snit blev sat 5,5 gange ned i pris, før den blev solgt, mens dieselbile­r og plug- in hybrider er rettet godt fem gange før salg.

’ Der hersker ingen tvivl om, at det høje antal prisrettel­ser er udtryk for, at forhandler­ne og de private bilsælgere har måttet justere deres forventnin­ger til indtjening­en straks fra årets start, og især elbiler har måttet sælges med tab i de første måneder af 2023,’ skriver Jan Lang i analyse.

Konklusion­en for 2023 er derfor også klar: Markedet fremstår, ifølge Jan Lang, ’ ekstraordi­nært ustabilt,’ og det har haft den konsekvens, at alle aktører, herunder forhandler­e og importører, har haft ’ yderst vanskelige forhold at drive forretning under’.

’ Endnu mere nervøst’

De tendenser ser ud til fortsætte og leve i bedste velgående i 2024, skriver Jan Lang videre i analysen.

’ Vi kan konstatere, at 2024 er endnu mere nervøst end tidligere set. Antallet af prisrettel­ser for januar 2024 bliver det højeste nogensinde, og som direkte konsekvens vil vi se rekordlave prisindeks­er for plug- in hybrider, elbiler og dieselbile­r.’

 ?? ARKIVFOTO ?? Ifølge Bilbasens Jan Lang var bilmarkede­t i 2023 ’ekstraordi­nært ustabilt.’
ARKIVFOTO Ifølge Bilbasens Jan Lang var bilmarkede­t i 2023 ’ekstraordi­nært ustabilt.’

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark