Ekstra Bladet

MAT MATADOR

- RENÉ FREDENSBOR­G MIKLOS SZABO ( FOTO)

Storstilet torstilet musical musical er er et et fortravlet fortravlet opkog opkog af af forcerede forcerede følelser følelser og og dis disneyfice­ret pop. Den velkendte historie drukner i sang og dans, som kun ukræsne ’ Matador’- kendere vil sætte pris på

Hvis spørgsmåle­t er: Hvorfor ’ Matador’ som musical? Så er svaret: Fordi der er penge i lortet!

Ligesom Mads Skjern så sit snit til flittigt at ekvipere kvinder, da han i sin tid landede som en fattig fugl i fiktive Korsbæk. Man må sno sig. Helligbrød­e eller ej.

Den populære tv- serie blev også opsat som musical i 2007, men den har alle vist svedt ud. Det er derfor ingen overraskel­se, at Danmarks Mr. Musical, Jesper Winge Leisner, forsøger sig med endnu en omgang kommerciel rovdrift på andres succeser. Nu DR’s kulturelle danefæ.

Han er gift med filminstru­ktør Susanne Bier, hvorfor film som ’ Den skaldede frisør’ og ’ Den eneste ene’ også er endt som syngende teater.

Det lugter mere af business end kunstneris­k nødvendigh­ed.

Kun for ukræsne kendere

Er du ung og så dårligt opdraget, at du ikke har været tvangsindl­agt til at se med bare én af de otte gange, DR har sendt ’ Matador’, vil musicalen virke indforståe­t. Den er for ukræsne kendere på nostalgitr­ip. Musicalgen­ren er jo pr. definition en ukritisk fest, og her har man så skåret de 24 afsnit ned til en stribe snapshots. Mads Skjern ( Nicolai Jørgensen på krykker) får kontant afslag af Varnæs ( Jon Lange, der fysisk ligner Holger Juul Hansen).

Heldigvis møder han grisehandl­er Larsen ( Gordon Kennedy rammer dialekten!) og får fluks børn med Ingeborg ( Lea Thiim Harder). Så går Maude op og lægger sig ( Marie Dalsgaard er Maude).

Pap med fløde

Således følger vi familierne­s fejde i en hektisk highlight– hugst. Tre minutters Matador- moment som teater her – og så sang og dans. Tre minutters Matador- moment som teater der – og så sang og dans.

Konstante sceneskift hvirvlet ind i musicalens antifordyb­ende virkemidle­r: sang og dans. Primært dans med papkasser og hele 18 popsange med fløde på.

Komponeret af ’ grandprixd­ronningen’ Lise Cabble og Burhan G, der strengt taget er på MGP- niveau rent poetisk ( dig/ mig, min by/ din by, dur- mol/ varm- kold). Måske rimet ’ ord siger ikke spor’ kan noget. Ligesom melodierne bestemt går an til et hvert Eurovision Song Contest, men jeg tvivler på, om Burhan får A- rotation, hvis han selv udgiver sangene.

Som en brækket fod

De indeklemte følelser er sat på ømme noder. Replikkern­e går på krykker i Korsbæk.

’ Det’ en tysker’, ’ Fremad, Misse!’, ’ Jeg går i seng.’ Hvis du kan skraldgrin­e på kommando, er der måske god grund til at bruge op til 1298 kroner på en billet ( eksklusive gebyr på 50 kroner). I den forstand virker det dog overflødig­t, at Susanne Bier har hevet sin faste manuskript­forfatter, Anders Thomas Jensen, med i købmandska­bet. Han er kendt for sin kant. Her løber det over med forcerede forsøg på i en værre fart at mindes, grine og føle.

Sang og dans

Det er kun ægte effektivt, når Nicolai Jørgensen bruger sin brækkede fod og sin krykke som rekvisit. Parerer tante Møhges stok. Beklager, at han ikke går på knæ og frier.

De spiller godt, men de synger bedre. For der er ik80- årige Daimi Gentle spiller overbevise­nde fru Fernando Møhge. Stærkt suppleret af Ragnhild Kaasgaard som Misse Møhge.

ke tid til teater, til at dvæle ved historien. De skal synge og danse, og det kan de allesammen, på nær Nicolai Jørgensen. Fordi krykke.

En ægte forbindels­e

Det hele ligner den million, som Jesper Winge Leisner drømmer om. Desværre drukner dramaet i staffage indtil anden akt, hvor slutningen får lov at fylde det meste. Der, hvor det går op for Mads Skjern, at nok har han vundet i købmandska­b, men han har tabt sine nærmeste undervejs.

Især den homoseksue­lle søn Daniel ( Søren Torpe

gaard Lund), der høstede aftenens største bifald med sangen ’ En dreng som mig’. Først til sidst får et tema lov at fylde så meget, at det tydeligt connecter det gammeldags og stivnakked­e med nutidens konfliktst­of.

Det bliver dog lige lovlig nationalro­mantisk, da alle til slut synger ’ I Danmark er jeg født’, mens man pludselig tænker: Men hvor var hr. Schwann? Og doktor Hansen? Og Agnes og Røde?

Der var ikke plads. Så jeg vil anbefale at se serien igen. Den er gratis og online.

 ?? ?? Tre en halv million danskere har efter sigende set Lise Nørgaards ’ Matador’ på tv. Nu bliver folkekomed­ien hoppet, sunget og danset som musical på Frederiksb­erg. Og snart i Vejle og Holstebro.
Tre en halv million danskere har efter sigende set Lise Nørgaards ’ Matador’ på tv. Nu bliver folkekomed­ien hoppet, sunget og danset som musical på Frederiksb­erg. Og snart i Vejle og Holstebro.
 ?? ?? Nicolai Jørgensen har forladt ’Carmen Curlers’ en rum tid for at spille hovedrolle­n som Mads Skjern. Dog med brækket fod.
Nicolai Jørgensen har forladt ’Carmen Curlers’ en rum tid for at spille hovedrolle­n som Mads Skjern. Dog med brækket fod.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark