Ekstra Bladet

DET FARLIGSTE VM

- Jan Jensen JOURNALIST

DA ÅRETS vindere af Super Bowl, Kansas City Chiefs, i onsdags blev fejret af deres fans i Kansas City, endte festen i et masseskyde­ri. En lokal radiojourn­alist blev dræbt, og 21 andre blev såret. Heraf var halvdelen børn helt ned til seks år.

Kansas City er en af værtsbyern­e, når USA i 2026 sammen med Mexico og Canada er vært for VM i fodbold. Og når man ser, hvad der sker i USA, kan man naturligvi­s spørge sig selv, hvor god en idé det er at placere verdens største sportsbegi­venhed blandt lovløse revolvermæ­nd.

MEN DET handler naturligvi­s om politik. USA blev snydt for VM 2022, som Qatar købte sig til. Det skete ved en afstemning i 2010, og det vakte så megen vrede i USA, at FBI blev pudset på FIFA. I 2015 faldt øksen, og en lang række af FIFA’s korrupte topledere blev sendt bag tremmer.

Efterfølge­nde blev USA kompensere­t ved sammen med sine naboer at få tildelt VM i 2026. Og siden har FBI og de amerikansk­e juridiske myndighede­r fredet FIFA. Nu er FIFA og de amerikansk­e fodboldled­ere ved at forberede slutrunden om to år.

ET VM, der for første gang vil have deltagelse af hele 48 hold, og det vil igen sige, at hundredtus­indvis af fans vil drage til Kansas City, som skal lægge hus til seks VM- opgør, og de øvrige værtsbyer for at følge de i alt 78 kampe. Men et sikkert VM kan hverken FIFA eller værterne i USA love. Dertil er der alt for meget skyderi.

Masseskyde­ri er en hændelse, hvor mindst fire personer bliver såret eller dræbt. Vi er ikke engang ude af den anden måned i 2024, og der har allerede været 52 masseskyde­rier siden årsskiftet.

Sidste år var der 656 masseskyde­rier i Guds eget land, og selv om præsident Joe Biden lægger ansigtet i alvorlige folder, har han ikke haft held med at begrænse amerikaner­nes adgang til automatisk­e våben.

DET ER en kendt sag, at våbenlobby­en i USA har en enorm indflydels­e, ikke mindst i Det Republikan­ske Parti, og det bliver i hvert fald ikke Donald Trump, der får amerikaner­ne til at nedlægge våbnene, skulle det ske, at han ved det kommende valg i november igen bliver præsident.

Trump er i øvrigt bonkammera­t med FIFA’s præsident, Gianni Infantino, som i Trumps tidligere præsidentp­eriode holdt den mest sleske tale, verden har lagt ører til.

Det var i Davos i Schweiz i 2020, hvor Trump og Infantino havde hinanden til bords, og der sikrede Infantino sig, at FIFA ikke længere ville være i de amerikansk­e justitsmyn­digheders søgelys. Infantino sagde blandt andet – uden at rødme – at Donald Trump er gjort af det samme stof som verdens bedste fodboldspi­llere.

DET ER FIFA, der sammen med de amerikansk­e værter har ansvaret for sikkerhede­n omkring VM- kampene. Derfor må Infantino, og den hær af medarbejde­re, han har fløjet ind fra Zürich til forbundets amerikansk­e hovedkvart­er i Miami, også lægge et voldsomt pres på de amerikansk­e politikere for at få ændret våbenlovgi­vningen. Men bliver Trump præsident igen, er det svært at tro på et sikkert VM.

Bliver Trump præsident igen, er det svært at tro på et sikkert VM

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? FIFA præsident Gianni Infantino og Donald Trump er bedste venner, og de kan sammen komme til at stå i spidsen for VM i 2026. Det vil ikke være nogen garanti for sikkerhede­n.
FOTO: RITZAU SCANPIX FIFA præsident Gianni Infantino og Donald Trump er bedste venner, og de kan sammen komme til at stå i spidsen for VM i 2026. Det vil ikke være nogen garanti for sikkerhede­n.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark