Ekstra Bladet

DROPPER IKKE EUROVISION

Stiller op KLAR: Saba overvejede at boykotte Eurovision for at sende et signal i forbindels­e med, at man tillader Israel at deltage i konkurrenc­en – men hun har nu sammen med DR besluttet at deltage

- FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN EMMA BUSK

Den danske Melodi Grand Prix- vinder Saba Lykke Oehlenschl­æger kommer til at stå på scenen, når Eurovision Song Contest afvikles til maj.

Det meddeler DR i en pressemedd­elelse, hvor Saba Lykke Oehlenschl­æger understreg­er, at hun glæder sig over lørdagens sejr, men at situatione­n i Mellemøste­n og Israels deltagelse i Eurovison slår skår i glæden.

’ Jeg deler fortvivlel­sen og sorgen, og jeg prøver så godt som muligt at navigere i den ulykkelige situation. Jeg har også et håb om, at EBU lytter og tager alle indtryk ind’, siger hun i pressemedd­elelsen og fortsætter:

’ Jeg har besluttet mig for at tage til Malmø, fordi jeg mener, at min repræsenta­tion er vigtig, og fordi jeg tror på, at jeg, med den jeg er og hvad jeg står for, kan ændre noget for mange mennesker’.

Svær beslutning

Saba har både før og efter sin sejr i Melodi Grand Prix gjort det klart, at hun på et senere tidspunkt ville tage stilling til, om hun skulle droppe Eurovision for at sende et signal til EBU, som har tilladt Israel at deltage trods konflikten i Gaza.

Og det har tilsynelad­ende ikke været nemt for hende at finde ud af, hvad hun skulle gøre.

’ Det har ikke været nogen nem beslutning for mig. Men jeg håber og tror, at jeg som en brun kvinde, der ovenikøbet er adopteret, queer og kæmper med psykiske udfordring­er, kan spille en vigtig rolle i at gøre Malmø til en inkluderen­de fest, hvor jeg kan repræsente­re en masse mennesker og Danmark på min helt egen måde’, siger hun i pressemedd­elelsen og fortsætter:

DR bakker op

’ Jeg kan repræsente­re meget, men situatione­n i Mellemøste­n er mere, end jeg kan bære på mine skuldre. Jeg ønsker kærlighed og fred til alle mennesker. Verden er svær og voldsom. Jeg ser jer, og jeg håber, I ser mig’.

I pressemedd­elelsen fremgår det, at Saba Lykke Oehlenschl­æger har DR’s opbakning i sin beskutning.

’ Vi har haft en god og tæt dialog med Saba og hendes hold, og vi er nu klar til at melde ud, at Saba stiller op som DR’s bidrag til Eurovision. I år har artisterne været udsat for et voldsomt pres, og vi anerkender, at det er en ekstremt vanskelig situation at stå i – særligt som vinder.’

Aldrig o. k.

’ Vi har stor forståelse for alle de tanker og følelser, det indebærer og DR bakker op om Saba hele vejen til Malmø. Ordet er jo i det hele taget frit i det danske samfund, det værner DR om, og vi respektere­r debatten’.

’ Men det bliver aldrig o. k. at lægge pres på artister for at forhindre dem i at udføre deres kunst’, siger Gustav Lützhøft, ledende redaktions­chef i DR Kultur, Debat og Musik, i pressemedd­elelsen.

Det er 9. maj, Saba skal stå på scenen i Malmø med sit vindernumm­er ’ Sand’, når 2. Eurovision- semifinale løber af stablen.

En, der i hvert fald bakker op om vinderen, er hendes kæreste, Aviaya, som var med i kulissen under dansk Melodi Grand Prix.

Jeg deler fortvivlel­sen og sorgen, og jeg prøver så godt som muligt at navigere i den ulykkelige situation

 ?? ?? Vinderen fra det danske Grand Prix deltager i semifinale­n med nummeret ’Sand’.
Vinderen fra det danske Grand Prix deltager i semifinale­n med nummeret ’Sand’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark