Ekstra Bladet

VI SENDER EN DANSKER

- Mads Kastrup

DANSK MELODI GRAND PRIX blev vundet af Anna Saba Lykke Oehlenschl­æger. Straks efter tvivlede Saba dog på, om hun overhovede­t ville stille op ved Eurovision, når også Israel deltager.

– Hvis jeg skal være helt ærlig, synes jeg, det ville være fedest, hvis Israel i respekt trak sig selv, sagde sangeren til Ekstra Bladet og erklærede, at hun følte sig ’ taget som gidsel’.

For Saba synes, israelerne­s krig mod Gaza og palæstinen­serne bør fordømmes.

Det kritisable er ikke, at sangeren synes, Israel er en brutalis, og palæstinen­serne er sagesløse ofre.

Det har hun lov til at mene. Det angribelig­e er, at næppe havde Saba vundet, før hun anvendte denne øverste podieplads til at vende grandprixe­t ryggen. Til at stille med en personlig og privat dagsorden.

ONSDAG ERKLÆREDE sangeren så, at hun alligevel stiller op til Eurovision i Malmø til maj. Med følgende begrundels­e i en pressemedd­elelse fra DR:

’ Jeg håber og tror, at jeg som en brun kvinde, der ovenikøbet er adopteret, queer og kæmper med psykiske udfordring­er, kan spille en vigtig rolle i at gøre Malmø til en inkluderen­de fest, hvor jeg kan repræsente­re en masse mennesker og Danmark på min helt egen måde.’

Hermed mener Saba, at hendes ’ repræsenta­tion er vigtig’, som hun udtrykker det.

DETTE SKAL ANHOLDES. Sangeren har misforståe­t sin ’ repræsenta­tion’. Et er selvmodsig­elsen i at være queer og holde indirekte med en lovreligiø­s gruppe som Hamas, der ikke ligefrem ser mildt på LGBTQ- folket. Men vigtigere er, at Danmark aldrig har deltaget i det internatio­nale Melodi Grand Prix med en sag.

Vi har deltaget, og deltager stadig, med en sang. Punktum.

Anna Saba Lykke Oehlenschl­ægers ’ repræsenta­tion’ er at være Danmark. Hverken mere eller mindre. Hun stiller ikke op som ’ brun’ eller ’ queer’ eller andet. Ikke at sangeren ikke må være såvel det ene eller det andet.

Det må hun hjertens gerne. Og også i tilgift sige det højt og stolt, hvis nogen er interesser­et.

MEN SANGEREN bør tage til sig, at finder hun sin hudfarve, seksualite­t eller andet vigtig at fremhæve, fordi det er ligeværdig­t med alle andres – hvilket det er – så står hun allerede som vinder af sin sag.

Vi sender Anna Saba til Malmø som en af os – uden at skele til, hvad hendes livret er, hvad hun stemmer på, eller hvem hun helst vil kysse.

Vi sender Anna Saba til Malmø som en af os – uden at skele til, hvad hendes livret er, hvad hun stemmer på, eller hvem hun helst vil kysse

 ?? FOTO: IDA MARIE ODGAARD/ RITZAU SCANPIX ?? Den nykårede danske grandprixv­inder, Anna Saba, giver kæresten, Aviaya, et kys.
FOTO: IDA MARIE ODGAARD/ RITZAU SCANPIX Den nykårede danske grandprixv­inder, Anna Saba, giver kæresten, Aviaya, et kys.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark