Ekstra Bladet

Hvis russerne kommer

- HANS ENGELL, EKSTRA BLADET

FOR NYLIG DELTOG jeg i en konference, der havde fokus på beredskabe­t i det storkøbenh­avnske område. Hvor godt forberedte er vi, hvis landet rammes af krig, krise, katastrofe?

Svaret får du senere.

Blandt deltagerne i konference­n var politikere og embedsmænd fra beredskabe­t i Storstockh­olm, som omfatter den centrale del af den svenske hovedstad og et større område omkring byen.

Det interessan­te var, at svenskerne, når de talte om truslerne mod Norden, ikke benyttede udtrykket ' HVIS krigen kommer', men ' NÅR krigen kommer'.

I Sverige tager man både den militære og civile trussel mod vores samfund dybt alvorligt, og befolkning­en møder stærkt markante meldinger fra Sveriges forsvarsch­ef og ledende politikere: Vi må være forberedt på en militær konfrontat­ion under en eller form med Rusland inden for de kommende år.

Også i de andre nordisk lande, Norge og Finland, tager man tingene så seriøst, at befolkning­en modtager landsomdel­te pjecer, som beskriver, hvad hver enkelt husstand kan gøre for at sikre sig, vi hvis pludselig står uden internet, elektricit­et, fødevarer, medicin eller andre livsnødven­digheder.

HERHJEMME ER det 62 år siden, regeringen med statsminis­ter Viggo Kampmanns forord udsendte den husstandso­mdelte pjece ’ Hvis krigen kommer’, der bl. a. kunne fortælle, det var en god idé at gemme sig under vindueskar­men indendørs, hvis bomberne pludselig faldt.

Det er ikke, fordi den danske regering i dag med Mette Frederikse­n i spidsen ikke siger tingene direkte: Vi er truet. Falder Ukraine, kan turen komme til andre lande i Ruslands nabokreds. Vi er nødt til at indstille os på, at den sikkerheds­politiske situation er ekstremt skærpet. Især på rund af krigen i Ukraine, hvor Zelenskyj og hans tapre landsmænd kæmper fra hus til hus, men forsyninge­rne udefra EU og USA svigter.

Ikke fra Danmark. Vi ligger forholdsmæ­ssigt helt i top, når det gælder våben, ammunition og kontante penge til Ukraine. 33 mia. har vi foreløbigt sendt afsted, fortalte statsminis­teren forleden. Og hendes opsang til alle kollegerne i EU i forbindels­e med den store sikkerheds­konference i München bragte hende ind som tophistori­e på alle nyhedsudse­ndelser i Tyskland, England og Frankrig. Jeg sad selv på min romaskine i Provence, da Mette Frederikse­n pludselig tonede frem på den tyske morgenflad­e.

Da Frederikse­n besøgte ammunition­sfabrikken i Tyskland, som nu skal op i gear, var hun sammen med den tyske kansler, Olof Scholz samt 60 tyske journalist­er. Der var to danske mediefolk til stede.

NÅR MAN SPØRGER den danske forsvarsch­ef, general Flemming Lentfer, som bestemt ikke er en mand, der ’ oversælger’ truslen mod Danmark, eller politikere og efterretni­ngstjenest­e, får man mest indtryk af, at det handler om endelig ikke at gøre befolkning­en nervøs.

FE understreg­er, der ikke er nogen ’ konkret’ militær trussel mod Danmark. Hvad betyder så det? At Putin ikke sidder i Kreml og planlægger et angreb isoleret mod dansk område. Hvor ved de egentlig det fra, og hvad kan en sådan ’vejr- udsigt’ egentlig bruges til ? Jeg anser ganske enkelt ikke FE's trusselsvu­rdering for troværdig eller grundig nok.

Hvis Ukraine tvinges til en kapitulati­ons- fred, så må Zelenskyj og hans folk flygte. Så kommer et russer- venligt styre til magten. Rusland opsluger den østlige del af Ukraine, og pludselig har vi nu tæt på Danmark en slidt, men krigstræne­t russisk hær ved grænserne til Moldova, Polen, Baltikum og Finland. Belarus er fint opmarchomr­åde for Putin.

Nok har russerne lidt enorme tab i Ukraine, men de har også omstillet landet til krigsøkono­mi. De har endeløse mængder af soldater samt masser af ammunition og våben. Herunder et af verdens største atom- arsenaler.

RUSSERNE KAN angribe Danmark på mange måder. Gennem en hybrid krigsførel­se, hvor vores energifors­yning bliver smadret. Hvor infrastruk­tur ødelægges, uden man kan identifice­re afsenderen.

Eller hvad hvis Rusland pludselig hævder, at Danmark har ' mislighold­t' den såkaldte ' aftale', der blev indgået i 1946 som grundlag for Sovjetunio­nens beslutning

om at trække deres enheder hjem fra

Bornholm.

Der har aldrig været nogen aftale ud over en noteveklin­g, hvor Danmark oplyste, vi selv kan klare Bornholms forsvar. Men russerne har konstant hævdet, at Danmark garantered­e, der ikke måtte være Nato- tropper på øen. Det er kun et par år siden, den russiske ambassadør i København fastholdt den sovjetiske tolkning.

Hvad hvis Rusland meddeler, at den ' aftale' har Danmark mislighold­t, og nu har Rusland et modkrav at gøre gældende? Regner vi med, at så sætter hele Nato inkl. USA styrker ind på den sag? Også selv om præsidente­n hedder Donald Trump?

Og nu vender jeg tilbage til mit første spørgsmål: Hvor godt forberedte er vi?

Jo, vi fik det store nationale kompromis for to år siden, som banede vejen for, at vi nu er med i EU's fælles forsvar. Men der er ikke øremærket en eneste EU- soldat til at forsvare Danmark.

EU er end ikke i stand til at varetage grænsekont­rollen i Middelhave­t og har ingen fælles udryknings­styrker. I øvrigt heller ikke fælles atomvåben.

DET ER SNART et år siden, vi fik et forsvarsfo­rlig med mange milliarder, men foreløbig er det kun udmøntet i et lille delforlig, hvor der skal indfris gamle løfter og fjernes skimmelsva­mp på kasernerne. Vi sender et krigsskib til Yemen, som end ikke er i stand til at forsvare sig selv med fuldt opdaterede missilsyst­emer og radarkapac­itet.

Alle dele af Forsvaret skriger på nyt materiel. På mere ammunition. På mere it. På personel. Manglerne er enorme og resultatet af mange års svigt, fordi Danmark ikke kunne indkassere ' fredsdivid­enden' hurtigt nok.

Ser vi på det civile beredskab, er situatione­n om muligt endnu værre. Langt værre. Der findes ingen beskyttels­esrum. Der findes ingen dansker, som med sikkerhed ved, hvad vedkommend­e og dennes familie skal stille op, hvis FE's trusselsvu­rderinger viser sig at være værdiløse. Tidligere bunker- anlæg, der skulle beskytte regeringen i en krigssitua­tion, er nu omdannet til et spændende museum.

For at sige det ligeud: Hvis russerne kommer, så er vi slemt på spanden, hvis ikke vi kan regne med vores allierede og med den amerikansk­e atomparapl­y samt stole på et tæt sammenhold og vilje til presse

Putin lige så hårdt, som han formentlig vil presse os.

FALDER UKRAINE, har Mette Frederikse­n fuldstændi­g ret i sine analyser: Så er sandsynlig­heden for, at presset mod Ruslands naboer, herunder Nato- lande, vil øges.

For to år siden lød luftværns- sirenerne over hele Kiev, og en ukrainsk befolkning vågnede op til en krig, som indtil nu har kostet et hundredtus­indtal livet, og hvor ligene flyder i de smadrede byer. I Ukraine styrter bygninger daglig sammen under russiske droneangre­b. Kvinder og børn drives på flugt. Tortur, vold, voldtægter. Tilfældig og bestialsk terror.

Og herhjemme luner vi os ved, at truslen fra Rusland ikke er ' konkret', så resten foregår i slowmotion.

 ?? FOTO: SERGEI SAVOSTYANO­V/ RITZAU SCANPIX ?? Putin har fortsat endeløse ressoucer i form af soldater, ammunition og våben, skriver Hans Engell.
FOTO: SERGEI SAVOSTYANO­V/ RITZAU SCANPIX Putin har fortsat endeløse ressoucer i form af soldater, ammunition og våben, skriver Hans Engell.
 ?? FOTO: ERIK GLEIE ?? Her står statsminis­ter Kampmann i 1962 som nummer to fra venstre med pjecen ' Hvis krigen kommer'.
FOTO: ERIK GLEIE Her står statsminis­ter Kampmann i 1962 som nummer to fra venstre med pjecen ' Hvis krigen kommer'.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark