Ekstra Bladet

UKRAINE FØR ALT ANDET

20 topledere mødtes i aftes i Paris for at koordinere og diskutere yderligere donationer til Ukraine, som er trængt i krigen mod Rusland

-

Statsminis­ter Mette Frederikse­n ( S) og omkring 20 andre stats- og regeringsc­hefer rejste i går til Paris i Frankrig til en konference for at sende et signal til Rusland, som for to år siden invaderede Ukraine.

Forventnin­gen er ikke, at der bliver en aftale om donationer i form af våben eller penge til Ukraine, som er hårdt trængt på slagmarken og mangler våben og ammunition.

I stedet handler det ifølge den danske statsminis­ter om at sende et signal til præsident Vladimir Putin.

– Jeg forventer ikke en konkret beslutning i aften ( mandag, red). Men jeg forventer, at det, vi tager med os i aften, er, at Ukraine kommer før alle mulige andre diskussion­er. Og det, Ukraine har allermest behov for, er ikke mindst ammunition, siger Mette Frederikse­n forud for mødet.

Prominente gæster

Vært for konference­n, der fandt sted i Elysée- Palæet i aftes, er Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

Foruden Danmarks statsminis­ter deltog blandt andre Tysklands forbundska­nsler, Olaf Scholz, og Polens præsident, Andrzej Duda. Konference­n blev åbnet af Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj. Han skulle holde tale via en videoforbi­ndelse.

Mangler ammunition

Lørdag markerede Ukraine toårsdagen for Ruslands invasion. Zelenskyj oplyste i forbindels­e med årsdagen, at krigen mod Rusland har kostet 31.000 ukrainske soldater livet. Ruslands tab er fortsat hemmelige.

Der er en udbredt erkendelse i Vesten af, at Ukraine er presset i krigen blandt andet på grund af mangel på ammunition og våben. For nylig måtte Ukraine trække sig tilbage fra en strategisk vigtig by grundet mangel på ammunition.

Siden krigens begyndelse har Ukraines vestlige allierede ellers ydet omfattende militær og økonomisk støtte til landet.

Men ifølge Mette Frederikse­n og andre er det ikke nok. For krigen kan få betydning for resten af Europa.

– Det er ikke alene Ukraines sikkerhed, der er på alles læber i Europa i denne tid. Det er Europas fred, stabilitet og frihed. Og dermed Europas fremtid, der er på spil, siger hun.

– Jeg oplever et skifte fra sidste år, hvor der var en snak om hvorvidt, der ville komme en krigstræth­ed. Det taler ingen om længere. Nu taler de fleste, hvis ikke alle om, at hvis ikke vi kan være sikker på, at Ukraine er endestatio­nen, så bliver vi nødt til at gøre mere.

Det er Europas fred, stabilitet og frihed. Og dermed Europas fremtid, der er på spil

Rykker grænser

Konkret frygter landene et angreb på et Nato- land som det, der fandt sted, da Krimhalvøe­n blev annekteret af Rusland i 2014. Russiske soldater uden kendetegn – af nogen kaldet ’små grønne mænd’ – indtog halvøen og har besat den lige siden.

Mette Frederikse­n uddyber, at stats– og regeringsc­heferne taler sammen jævnligt, og at møderne er med til at rykke grænserne for støtte.

– Det gode er, at hver gang et møde som dette finder sted, så bliver der truffet nye beslutning­er. Vi skubber til hinanden og udkommet skal i mine øjne være, at Ukraine får især den ammunition, som man har behov for på slagmarken, siger hun.

 ?? FOTO: GONZALO FUENTES/ REUTERS ?? Vigtigt visit
Frankrigs præsident Emmanuel Macron og statsminis­ter Mette Frederikse­n stillede op for fotografer­ne forud for Ukraine- konference­n i Paris i aftes, hvor en lang række europæske ledere deltog.
FOTO: GONZALO FUENTES/ REUTERS Vigtigt visit Frankrigs præsident Emmanuel Macron og statsminis­ter Mette Frederikse­n stillede op for fotografer­ne forud for Ukraine- konference­n i Paris i aftes, hvor en lang række europæske ledere deltog.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark