Ekstra Bladet

Oplevede den ultimative konsekvens

-

Det er en ganske almindelig oktoberdag i 2005, hvor 57- årige Birthe Kjær svinger sig rundt i lokalerne på danseskole­n Pejsegårde­n med sin partner, Bo Loft Jensen.

Pulsen er høj, for der er meget, de to skal nå at lære inden deres sjette optræden i årets udgave af ’ Vild med dans’.

Et vendepunkt

Hvad Birthe ikke ved, er, at netop denne dag skal blive et vendepunkt i hendes liv. For pludselig under dansetræni­ngen mærker hun en smerte, hun ikke har oplevet før.

En smerte, hun den dag i dag stadig ikke har glemt.

– Under dansetræni­ngen begyndte jeg at få meget ondt nede omkring hjertet og helt op i halsen. Samtidig får jeg det rigtig dårligt, hvor jeg bliver svimmel og får koldsved, siger Birthe og fortsætter:

– Jeg kommer ned at ligge, og der bliver ringet efter en ambulance med det samme. Først kommer hun på Bispebjerg, og senere bliver det besluttet, at hun skal videre til Rigshospit­alet. På vej i ambulancen til Rigshospit­alet får Birthe Kjær et hjertestop.

Heldigvis er der kyndigt personale med ombord, og de får givet hende hjertemass­age.

Lyn fra en klar himmel

På hospitalet finder lægerne efterfølge­nde ud af, at hun har fået en blodprop som følge af åreforkalk­ning, og derfor kræver det, at der indsættes en stent i hendes blodbane, så blodproppe­n kan passere. Og det lykkes heldigvis.

– Jeg var heldig. Fordi jeg blev reddet så hurtigt, har jeg ingen men af det i dag, siger Birthe.

Som mange andre i samme situation vidste Birthe ikke, at hun havde åreforkalk­ning og dermed var i farezonen for en blodprop. For som bekendt er der ingen symptomer, før det er for sent.

– Det kom som et lyn fra en klar himmel. Selvom jeg røg dengang, havde jeg ikke skænket hjerte- kar- sygdomme en tanke. Det var jo primært kræft, man bekymrede sig om. Set i bakspejlet var jeg meget træt i perioden op til, men jeg troede dengang, at det bare var, fordi vi dansede. Men det kan sagtens have været på grund af åreforkalk­ningen.

Lagde livet om

Den dag i dag – 19 år senere – får Birthe stadig medicin, der skal forhindre, at det sker igen. Og det skal hun have resten af livet.

– Siden den dag i 2005 har jeg både fået rytmeregul­erende, blodfortyn­dende og kolesterol­sænkende medicin, så det ikke sker igen, fortæller hun og fortsætter:

– Og så stoppede jeg selvfølgel­ig med at ryge fra den dag. Jeg er overbevist om, at det har været den overvejend­e årsag til, at det skete i første omgang. Samtidig tænker jeg også over min kost – at jeg ikke spiser for meget for fed mad, og at det generelt skal være sundt.

– Jeg kan kun anbefale andre, at man går til lægen regelmæssi­gt og bliver tjekket. Specielt hvis man er over 50, for man mærker det bare ikke, før det er for sent, siger hun.

 ?? FOTO: HENNING HJORTH ?? Den i dag 75- årige folkekære sangerinde tager stadig medicin 19 år efter hændelsen. – Jeg ville ønske, at jeg havde fået et sundhedstj­ek dengang, siger Birthe Kjær.
FOTO: HENNING HJORTH Den i dag 75- årige folkekære sangerinde tager stadig medicin 19 år efter hændelsen. – Jeg ville ønske, at jeg havde fået et sundhedstj­ek dengang, siger Birthe Kjær.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark