Ekstra Bladet

UROEN ULMEDE FØR MØDE

BALLADE I BAGLANDET: Spørgsmåle­t om Søren Papes formandska­b var allerede rejst, inden han tragisk døde i lørdags. Nu er det for alvor akut, for partiet kan ikke stå uden en klar leder alt for længe

- BERTIL B. FRUELUND JAMES KRISTOFFER MILES PER MATHIESSEN

Magtkampen ulmede under overfladen i nu sorgramte Det Konservati­ve Folkeparti.

Blot dagen før Søren Pape Poulsen fredag kollapsede med en hjerneblød­ning og mistede livet efter et hovedbesty­relsesmøde i partiet, havde en artikel i Politiken givet fornyet næring til de spekulatio­ner om partiets politiske fremtid. Som man nu på tragisk vis er tvunget til at forholde sig til.

Artiklen med titlen ’ Mange konservati­ve vil af med Søren Pape Poulsen som formand’ beskriver uro i baglandet; herunder at mange ønskede en udskiftnin­g af partiets nu afdøde formand, Søren Pape Poulsen.

Bagtæppe for mødet

Ekstra Bladet erfarer fra flere konservati­ve kilder der var til stede ved det skæbnesvan­gre forretning­sudvalgs- og hovedbesty­relsesmøde, at artiklen var blandt bagtæppet for mødet.

I selve artiklen viser tal fra en rundspørge, at der nok er bred tilfredshe­d med partiets politiske linje, men til gengæld en bekymrende splittelse omkring Pape som leder.

En af deltagerne i rundspørge­n udtalte:

’ Han var nyskabende, dengang han kom til. Nu er det tid for ham at finde en, der kan lede vejen frem i årene frem, som kan favne den borgerligh­ed, de fleste kan se sig selv i, og som især skal være en politisk leder, der kan vise den vej for fremtidige generation­er.’

Den tragiske hændelse med Søren Pape Poulsens pludselige og tidlige død kan således måske forsinke – men ikke skjule – at de konservati­ve stod et svært sted.

Forstod timing

Politisk ordfører Mette Abildgaard udtrykte da også forståelse for frustratio­nerne i baglandet:

– Selvfølgel­ig er man ikke blind for, at der er en utålmodigh­ed i vores bagland.

– Jeg kan jo konstatere, at der er rigtig mange, der ikke har svaret, men selvfølgel­ig er vi jo ikke blinde for, at når man som parti står med meningsmål­inger, man absolut har ambitioner om skulle være bedre, end de er lige nu, så er det klart, at det giver en utilfredsh­ed rettet mod ledelsen, lyder det i Politikens artikel, der udkom blot dagen før Papes tragiske hjerneblød­ning.

Direkte adspurgt om Mette Abildgaard i virkelighe­den kun bakkede sin formand op, fordi hun skulle, svarede hun:

– Jeg bakker fuldstændi­g Søren Pape op som partiforma­nd, men selvfølgel­ig er man ikke blind for, at der er en utålmodigh­ed i vores bagland, for at vi skal stå bedre i meningsmål­ingerne. Og det har jeg stor respekt for.

Juul nævnt

Flere nævner i artiklen gruppeform­and Mona Juul som en oplagt arvtager for Pape. Noget, som partiet nu over de næste uger skal tage stilling til.

Ekstra Bladet har mandag været i kontakt med de konservati­ves pressetjen­este. Her er meldingen, at partiet i første ombæring fokuserer på den sidste afsked med Søren Pape Poulsen, der finder sted i hjembyen Viborgs Domkirke den kommende lørdag.

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Et svært sted
Uret tikker allerede nu for de konservati­ve i forhold til at finde den afdøde formands efterfølge­r.
FOTO: LINDA JOHANSEN Et svært sted Uret tikker allerede nu for de konservati­ve i forhold til at finde den afdøde formands efterfølge­r.
 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Søren Pape Poulsen blev 52 år. Han mindes ved bopælen i Viborg i disse dage.
FOTO: ERNST VAN NORDE Søren Pape Poulsen blev 52 år. Han mindes ved bopælen i Viborg i disse dage.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark