Ekstra Bladet

ZOO NÆGTER AT LUKKE

I KRIGENS SKYGGE: En zoologisk have i Østukraine holder stadig åbent. På trods af krigen kommer der gæster – og de mange eksotiske dyr giver især børnene et afbræk fra krigens rædsler

- Stefan Weichert TEKST OG FOTO

ØSTUKRAINE ( Ekstra Bladet): Anastasias øjne følger med beundring to bjørne, der traver rundt i indhegning­en og viser deres store poter frem. Krigen raser blot 40 kilometer væk ved fronten, men i en zoologisk have i det østlige Ukraine er frygten for missiler, eksplosion­er og død presset i baggrunden for en stund. Her er det løver, tigre, aber og bjørne, der trækker al opmærksomh­eden.

– Jeg sidder hjemme hver dag, så for mig er det meget godt at komme ud til et sted, hvor vi får positive følelser. At sidde hjemme er meget trist, kedeligt, nogle gange skræmmende, men nu er vi i den friske luft, siger 15- årige Anastasia, der er her sammen med sin familie og venner.

De bor i en by i nærheden og har valgt at tage i den zoologiske have for at tænke på andet end den forfærdeli­ge krig. De har for nylig oplevet russiske missiler slå ned få hundrede meter fra deres hjem. Besøget skal forsøge at ryste frygten af dem.

– Det hele er trist. Vi græder hver dag, og vi er bange … Børnene er også meget bange. De får et hvil her, siger 35- årige Rada, der er venner med Anastasias familie.

Før invasionen havde parken omkring 300 eksotiske dyr. Nu har personalet ikke længere styr på antallet. Krigen har sendt mange dyr på flugt fra andre zoologiske haver, og nogle har fundet hvile her. På trods af krigen kommer der stadig mange gæster til.

De kæmper deres egen kamp for at få et så normalt liv som muligt.

– Jeg kan virkelig godt lide lamaerne. Bjørnen er også fantastisk. Så munter. Jeg kan lide alle dyr. Jeg kan især godt lide fugle. Der er også en ræv. Alt er meget smukt, siger Anastasia, før hendes mor, Julia, bryder ind og siger, at hun savner, at der er nogle almindelig­e katte.

– Men der er jo katte. De er bare rigtig store, svarer Anastasia med henvisning til de store løver, tigre og den sorte panter, der traver rundt i burene ikke langt derfra.

– Jeg elsker virkelig store dyr. Jeg elsker især katte.

De store katte er dobbelt så gode. De er meget store, og de er meget smukke at tegne. Så jeg tror, at vi tager hjem igen med vores billeder, og så tegner vi dem, siger Anastasia.

Vi forsøger at leve så normalt som muligt, og det er nemmere, når der er noget at lave

Kæmper for et normalt liv

Der er store ødelæggels­er fra de mange russiske missilangr­eb i byerne nær den zoologiske have. Mange huse er reduceret til ruiner, og flere står tomme efter den russiske invasion, der har sendt titusindvi­s på flugt. Der er daglige luftalarme­r, men nær fronten slår missilerne ned, før si

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark