Ekstra Bladet

VOLDSOMT SPAREKATAL­OG

HELT IND TIL BENET: Senere folkepensi­on, kortere dagpengepe­riode og en lavere ulandsbist­and: LA’s vidtrækken­de skattelett­elser koster kassen, så spareknive­n svinger

- JONAS SAHL

Liberal Alliance har store planer om skattelett­elser til alle lønmodtage­re og alle selskaber. Ligesom bilerne også skal være billigere at eje.

En ny beregning fra Skattemini­steriet viser bare, at gaverne til danskerne koster kassen.

Alex Vanopslagh og LA skal nemlig ud med den helt store sparekniv og finde ikke mindre end 91,7 milliarder kroner, vurderes det i et svar til Folketinge­t, hvis planerne skal føres ud i livet.

Monsterbel­øbet er ministerie­ts vurdering af betydninge­n i 2025 af en række forslag fra LA.

Det er blandt andet afskaffels­e af topskatten og registreri­ngsafgifte­n for biler, flad aktieskat og selskabssk­at på 15 procent mod 22 procent i dag.

Åbne øjne

Finansordf­ører Ole Birk Olesen vedkender sig, at partiet har store planer. Og det koster.

Han understreg­er, at LA har styr på kladdehæft­et. Skattegave­rne er fuldt finansiere­t i partiets 2035plan.

Vi synes, at folk skal have mulighed for at forsørge sig selv

– Det går vi ind i med åbne øjne. Det koster meget at friholde de første 7000 kroner, man tjener hver måned. Vi synes, at folk skal have mulighed for at forsørge sig selv, før skatten kommer og tager deres penge for at forsørge andre, siger han.

Han henviser til den største udgift for statskasse­n i partiets politik. Et bundfradra­g for alle lønmodtage­re på 84.000 kroner om året eller 7000 kroner om måneden. Pris: 35 milliarder kroner, ifølge Skattemini­steriet.

Vi er ikke S

Forslaget ville give en gennemsnit­lig dansk lønmodtage­r omkring 1500 kroner mere mellem hænderne, lyder det på partiets hjemmeside.

– Det er jo bare vildt mange penge, I så skal finde andre steder i statsbudge­ttet. Hvordan vil I det?

– Ja, men når du kigger i vores 2035- plan, så er der finansieri­ng for det hele. Vi har også merfinansi­ering, vi bruger på at sænke skatten.

– Det stemmer krone for krone. Vi laver ikke fupplaner ligesom Socialdemo­kratiet, der gik til valg på Fair Løsning, hvor de mangelede mellem 27 og 42 milliarder kroner. Det har vi ikke i vores planer. Vi går til valg på det og siger det åbent, påpeger Ole Birk Olesen.

 ?? FOTO: JONATHAN DAMSLUND ?? Kreativite­ten fejler ikke noget hos Alex Vanopslagh og Liberal Alliance, der er klar til at finde adskillige milliarder til skattelett­elser, hvis partiet får magt. Svinger spareknive­n
FOTO: JONATHAN DAMSLUND Kreativite­ten fejler ikke noget hos Alex Vanopslagh og Liberal Alliance, der er klar til at finde adskillige milliarder til skattelett­elser, hvis partiet får magt. Svinger spareknive­n

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark