Ekstra Bladet

TRUMP UNDERPRÆST­ERER

’STOR VINDER’: Donald Trump er med rette udråbt som en af de store vindere på Super Tuesday. Men et kig bag tallene fra valgsteder­ne kan skabe bekymring, når det ’ rigtige’ valg skal tages til november

- DAVID ATTARDO

Han sejrer og sejrer, og det vil nærmest ingen ende tage.

Super Tuesday endte også med at blive en stor sejr for Donald Trump, og det er som ventet nu kun et spørgsmål om tid, før den tidligere præsident helt officielt er valgt som Republikan­ernes præsidentk­andidat.

Men når han går sin sejrsrunde på golfbanen i Mar- a- Lago, er der måske alligevel noget, der bekymrer ham.

For alt imens alverdens eksperter, hans folk og han selv har travlt med at udråbe ham som vinder, så gemmer der sig en række interessan­te betragtnin­ger bag tallene.

Det viser en analyse foretaget af Financial Times på baggrund af data for USA’s førende institut for meningsmål­inger, FiveThirty­Eight.

Interessan­t udvikling

Her fremgår det, at der i flere stater er sket noget ganske usædvanlig­t. Donald Trump har simpelthen klaret sig dårligere i det officielle resultat, end han gjorde i målingerne op til Super Tuesday og de øvrige primærvalg. Han underpræst­erer.

Eksempelvi­s i Michigan stod han til at vinde med en margin på 56,9 procent ned til Nikki Haley i et gennemsnit af målingerne, men forskellen endte med kun at være på 41,5 procent.

Et andet eksempel er Virginia, hvor der siden september var en forskel på 4060 procent i Trumps favør, men valget endte med kun at have en forskel 29,1 procentpoi­nt.

Vilde Vermont

Og hvad i hede hule helvede foregik der i Vermont?

Den seneste måling fra FiveThirty­Eight 18. februar viste, at Donald Trump stod til 61 procent af stemmerne, mens Nikki Haley stod til 31. Resultat?

Omkring klokken ni dansk tid er 96 procent af stemmerne talt op. Ifølge AP har Haley fået 50,2 procent af stemmerne mod 45,9 procent til tidligere præsident Donald Trump.

Omvendt- land

Den nye udvikling er først og fremmest bekymrende for Donald Trump, da den slags underpræst­ation i forhold til målingerne kan koste dyrt, når vi rammer november.

De seneste målinger fra FiveThirht­yEight viser, at der stort set er dødt løb mellem de to kandidater i de nationale målinger.

Desuden er den nye tendens det helt omvendte af, hvad vi så for otte år siden, hvor Donald Trump slog Hillary Clinton. Her klarede Trump sig dårligere i målingerne, end han gjorde i det reelle resultat, hvor han som bekendt endte med at vinde.

Til trods for en række skandaler ser Donald Trumps popularite­t ikke ud til at blive påvirket. En ekspert besvarer i denne artikel spørgsmåle­t, som undrer alle danskere: Hvad fanden er det, Donald Trump kan?

 ?? FOTO: CHANDAN KHANNA/ RITZAU SCANPIX ?? Rigmanden var i hopla på Super Tuesday forleden. Kan koste
FOTO: CHANDAN KHANNA/ RITZAU SCANPIX Rigmanden var i hopla på Super Tuesday forleden. Kan koste

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark