Ekstra Bladet

FRA LEGETØJ TIL SELVMORDSD­RONER

KNAPHED: Vesten har stor fokus på Ukraines mangel på ammunition, men ved fronten spiller droner en større og større rolle, og ukrainerne har brug for langt flere droner

-

Bunkevis af droner ligger stablet oven på hinanden på et køkkenbord hos 21. brigades droneenhed nær fronten i Østukraine.

Brigaden er rykket ind i nogle forladte huse, og køkkenet er blevet centrum for produktion­en af selvmordsd­roner. Krigen har udviklet sig til en dronekrig, og 21ende brigade kæmper for at følge med de innovative russere.

– Dronerne er egentlig et børneleget­øj. Noget, som børn kan flyve med i parken. Vi tager disse droner og transforme­rer dem til at kunne bære et sprænghove­d, der kan ramme russiske mål, siger 37- årige Andrej, der er droneleder hos brigaden.

Dronerne er købt i Kina. 21. brigade ombygger dem, så de kan bære en granat og modificere­r dronens kommunikat­ionsmidler, så de kan detonere granaten på afstand. De går især efter russiske kampvogne, lastbiler og troppesaml­inger.

– Disse forbedring­er er noget, vi selv har fundet på, noget vi selv har implemente­ret. Der er ingen færdige løsninger, som vi kan købe et sted… Det er et problem, for droner bliver vigtigere og vigtigere ved fronten, forklarer Andrej.

Et farligt våben

Dronerne udstyres ofte med RPG- granater, som er på størrelse med dronen selv. Dronerne koster omkring 3000 kroner, og det er langt billigere end en artillerig­ranat, der har en stykpris på over 20.000 kroner. Dronerne, der er udstyret med et kamera, er designet til at flyve mod russerne og detonere, når den rammer målet. Mens der ofte skal bruges tre artillerig­ranater til at ramme et mål, så er en selvmordsd­rone ofte nok, forklarer Andrej.

Hvert team i brigaden bruger 15 selvmordsd­roner om dagen for at holde russerne stangen. De kunne nemt bruge 50, men de mangler midler til at købe dronerne i Kina, og de mærker, at kineserne hellere vil levere til Rusland. Kineserne bremser salget til Ukraine.

– Det er meget muligt, at vi snart ikke længere kan købe nogen i Kina. Det vil være et kæmpe problem. Vi har brug for, at Vesten hjælper os mere, siger Andrej, der tilføjer, at det ikke kun er med ammunition, men også med droner, da det er fremtiden.

– Russerne angriber lige nu ved fronten. Det koster os rigtig mange droner at holde dem i skak. Vi arbejder allerede på det maksimale niveau. Vi har brug for flere droner, siger han.

Vi arbejder allerede på det maksimale niveau. Vi har brug for flere droner

 ?? ?? Døden fra oven
Andrej ( tv.) og ’ Mak’ er i gang med at gøre klar til en testflyvni­ng.
Døden fra oven Andrej ( tv.) og ’ Mak’ er i gang med at gøre klar til en testflyvni­ng.
 ?? ?? Der er droner overalt i 21. brigades køkken.
Der er droner overalt i 21. brigades køkken.
 ?? ?? Stefan Weichert Tekst og foto
Stefan Weichert Tekst og foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark