Ekstra Bladet

Droneopera­tør: Jeg har ingen følelser længere

-

De hårde kampe ved fronten aflyser Ekstra Bladets mulighed for at se dronerne i aktion. I stedet viser droneopera­tøren med kaldenavne­t ’ Mak’, hvordan dronerne fungerer i et øde testområde nær brigadens base. ’ Mak taper en RPGgranat fast på en drone.

Den kæmper for at lette fra jorden med den tunge last.

– Mit arbejde er simpelt. Få dronen i luften, fly mod målet og så ramme det. Det store arbejde ligger mere før selve flyvningen med at få lavet dronerne klar, siger 35- årige ’ Mak’.

Han forklarer, at andre overvågnin­gsdroner ved fronten identifice­rer de russiske positioner. Derefter sender han så en af selvmordsd­ronerne i luften og jagter målet. Ekstra Bladet ser flere videoer, hvor russiske kampvogne og militærkør­etøjer sprænger i luften.

Der er ingen følelser

– Dronens kamera virker normalt kun frem til de sidste par meter, før det rammer, for så plejer det at blive forstyrret, forklarer ’ Mak’, der tilføjer, at han ikke længere føler noget.

– I starten var det hårdt at se mennesker blive dræbt, men nu er det bare mit arbejde. Ingen bad dem ( russerne, red.) om at komme her. De kom selv. Det er krig, siger han.

’ Mak’ siger, at russerne ofte jagter efter de ukrainske droneopera­tører. De er prioritere­de mål, da de er soldaterne­s øjne ved fronten. Uden dem kæmper de i blinde.

I starten var det hårdt at se mennesker blive dræbt, men nu er det bare mit arbejde

– Jeg tænker ikke meget over faren længere. Det er især vejen ind og ud fra fronten, der er farlig. Jeg kører bare og ber til Gud, at de ikke rammer os, siger ’Mak’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark