Ekstra Bladet

DERFOR TABER CITY ALDRIG

- Jan Jensen PREMIER LEAGUE HAR regler

EGENTLIG BURDE DET måske ikke have været Manchester City, som FC København mødte onsdag aften i Champions Leagues ottendedel­sfinalen. Måske burde Manchester City kun spille i den næstbedste engelske række.

Men der er så meget omkring Abu Dhabi- ejede Manchester City, man ikke forstår.

Lad os begynde med 6. februar sidste år. Her udsendte Premier League en pressemedd­elelse med anklager om, at Manchester City fra sæsonerne 2009 til 2018 i 115 tilfælde har brudt ligaens regler om finansiel stabilitet. for, hvor mange penge klubberne må spendere i forhold til deres indtjening, og allerede i november 2011 skrev den engelske journalist Nick Harris, at Manchester City havde brugt så mange penge på indkøb af spillere op lønninger, at klubben umuligt kunne have indtægter, der modsvarede udgifterne. Nick Harris regnede sig dengang frem til, at klubben havde brugt 900 millioner kroner mere, end det var tilladt.

Afsløringe­rne i den engelske presse nåede helt til UEFA, som i 2014 straffede City for at have brudt reglerne om Finansiel Fairplay. UEFA kunne have udelukket klubben fra europæisk fodbold, men sammen med den Qatar- ejede franske storklub, PSG, slap City med en bøde.

Det er siden blevet afsløret i lækkede dokumenter til det tyske medie, Der Spiegel, at det var UEFA’s daværende generalsek­retær, Gianni Infantino, som i 2014 holdt hånden over de to store klubber.

I 2020 var den gal igen. Denne gang holdt UEFA sig ikke tilbage. Manchester City blev udelukket fra de europæiske turneringe­r i to år, men Citys velbetalte hær af advokater fik omstødt dommen ved den internatio­nale sportsdoms­tol, CAS. City gik fri.

NU HVILER DER igen en sort sky over verdens bedste og dyreste klubhold. Og der har den hængt i 13 måneder uden at nogen ved, hvorfor Premier League ikke kommer videre med sagen. Hvis de 115 anklager munder ud i en straf, kan det ende med, at City fratages point og/ eller blive tvangsnedr­ykket til den næstbedste række.

Og det er ikke fordi, Premier League ikke kan handle. Tidligere i år blev

Everton frataget seks point for at have brugt flere millioner, end reglerne foreskrive­r. Nottingham Forest er næste i rækken. Her forventes en dom, inden sæsonen slutter.

Men når det handler om Manchester City, hvor vi taler om milliarder, svæver vi alle i uvished. Hverken Premier League eller klubben selv vil udtale sig. Bortset fra at Manchester City har meddelt, at klubben har overholdt alle regler.

Det selv om der har været mange afsløringe­r af, hvordan pengene er blevet kørt rundt for at forvirre fjenden. Et eksempel er klubbens tidligere manager Roberto Mancini, som fik løn fra klubben, men også fra et selskab, som er kontroller­et af klubbens ejer. Angiveligt for på papiret at holde klubbens udgifter nede.

DET ER DEN nu 53- årige sheik Mansour bin Zayed Al- Nahyan fra Abu Dhabi, som købte Manchester City i september 2008. Han tilhører den royale familie og er både vicepræsid­ent og vicepremie­rminister i De Forenede Arabiske Emirater. Hans bror er landets præsident.

Sheik Mansour er også formand for emiraterne­s enorme investerin­gsfond, Mubadala, som har tætte forbindels­er til den engelske regering.

I 2021 indgik emiraterne og den engelske regering under overværels­e af premiermin­ister Boris Johnson i Downing Street 10 en femårig aftale, der forpligter Mubadala til at investere 90 milliarder kroner i England i sektorer som teknologi, infrastruk­tur og energiomst­illing. Aftalen er senere blevet udvidet til at overstige mere end 100 milliarder kroner.

Men er der sammenhæng mellem Citys udestående med Premier League og aftalen mellem de to regeringer? Ja, det er der.

I SEPTEMBER AFSLØREDE sportsmedi­et The Athletic, som er en del af New York Times, at der har været en korrespond­ance mellem den engelske regering og landets ambassade i Abu Dhabi. En korrespond­ance som netop handler om Premier Leagues anklager mod Manchester City.

Det har den engelske regering bekræftet over for mediet. Men regeringen nægter at offentligg­øre indholdet af korrespond­ancen med den begrundels­e, at det kan skade Englands forhold til De Forenede Arabiske Emirater.

Siden sheik Mansour købte Manchester City i 2008, har klubben syv gange vundet Premier League og desuden FA- cuppen tre gange, den lille EFL- cup seks gange og så sidste år Champions League. Et trofæ klubben har jagtet i rigtig mange år. I december vandt City i Saudi- Arabien desuden VM for klubhold.

Er der sammenhæng mellem Citys udestående med Premier League og aftalen mellem de to regeringer? Ja, det er der

 ?? FOTO: OLI SCARFF/ RITZAU SCANPIX ?? Erling Haaland, som scorede mod FC København, er en af de meget dyre stjerner i Manchester City.
FOTO: OLI SCARFF/ RITZAU SCANPIX Erling Haaland, som scorede mod FC København, er en af de meget dyre stjerner i Manchester City.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Det fine selskab. Manchester Citys ejer, sheik Mansour, kommer sjældent til klubbens kampe, men han var til sidste års Champions League- finale i Istanbul. Her som nummer fire fra venstre sammen med sin bror, emiraterne­s præsident, Tyrkiets præsident, Erdogan, og FIFA’s præsident, Gianni Infantino.
FOTO: RITZAU SCANPIX Det fine selskab. Manchester Citys ejer, sheik Mansour, kommer sjældent til klubbens kampe, men han var til sidste års Champions League- finale i Istanbul. Her som nummer fire fra venstre sammen med sin bror, emiraterne­s præsident, Tyrkiets præsident, Erdogan, og FIFA’s præsident, Gianni Infantino.
 ?? FOTO: CARL RECINE/ REUTERS/ RITZAU SCANPIX ?? Også Julián Álvarez kom på tavlen i Champions League- returopgør­et mod FC København i Manchester onsdag aften.
FOTO: CARL RECINE/ REUTERS/ RITZAU SCANPIX Også Julián Álvarez kom på tavlen i Champions League- returopgør­et mod FC København i Manchester onsdag aften.
 ?? FOTO: MOLLY DARLINGTON/ RITZAU SCANPIX ?? Manchester City- ejer sheik Mansour til sidste års Champions League- finale.
FOTO: MOLLY DARLINGTON/ RITZAU SCANPIX Manchester City- ejer sheik Mansour til sidste års Champions League- finale.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark