Ekstra Bladet

DU BEHØVER SLET IKKE

Faktisk er der en helt anden grund til, at du altid bliver bedt om at sætte din telefon på flytilstan­d, end du måske tror

- VICTOR KUHLMAN

Når man sætter sig op i et fly, plejer de fleste at gøre, hvad de får besked på. Sikkerheds­bæltet skal spændes, stolen skal rettes op, og telefonen skal selvfølgel­ig sættes på ’ flight mode’ – også kendt som flytilstan­d.

Men sidstnævnt­e er der slet ingen grund til – og faktisk har der ikke været det i over 20 år, skriver techmediet Gizmodo.

Kæmpe stigning i flyvrede

Mange har nok tænkt, at flytilstan­d har været et spørgsmål om sikkerhed, men ifølge techmediet har flyselskab­erne en helt anden grund til at bede de rejsende om at sætte det til.

Det sikrer nemlig, at folk ikke sidder og plaprer løs i telefonen eller gør andre ting, der kan larme og lede til såkaldt ’ flyvrede’. Problemet med vrede rejsende skulle angiveligt være enormt og stigende i USA, hvor der har været mere end 10.000 tilfælde mellem 2021 og 2023 – hvilket er en stigning på næsten 3000 procent sammenlign­et med hændelser mellem 2018 og 2022.

Anderledes i EU

□uropa- Kommission­en besluttede faktisk også i slutningen af 2022, at flyselskab­er nu må have 5G- teknologi ombord på fly sammen med langsommer­e mobildata, hvilket samtidig også betyder, at flytilstan­d er irrelevant.

Thierry Breton, der er □U- kommissær for det indre marked, fortalte dengang, at de nye flyregler blandt andet ville ’ hjælpe europæiske virksomhed­er med at vokse’.

– Himlen kommer ikke længere til at begrænse os i forhold til muligheder­ne for at få superhurti­ge højkapacit­etsforbind­elser, sagde han.

Nærmest ingen tilfælde

Helt teknisk kan det lade sig gøre ved hjælp af de såkaldte ’ picoceller’, der er med til at sikre, at signaler fra telefoner ikke interferer­er eller påvirker flyets kommunikat­ionssystem, skriver Gizmodo. Historisk er der vist heller ikke meget at komme efter.

Der er nemlig meget begrænset med eksempler på tilfælde, hvor en telefon har forstyrret teknikken på et fly, viser en undersøgel­se fra 2012.

Himlen kommer ikke længere til at begrænse os

 ?? ARKIVFOTO: RITZAU SCANPIX ?? Europa- Kommission­en besluttede faktisk allerede i slutningen af 2022, at flyselskab­er nu må have 5G- teknologi ombord på fly sammen med langsommer­e mobildata, hvilket samtidig også betyder, at flytilstan­d er irrelevant.
ARKIVFOTO: RITZAU SCANPIX Europa- Kommission­en besluttede faktisk allerede i slutningen af 2022, at flyselskab­er nu må have 5G- teknologi ombord på fly sammen med langsommer­e mobildata, hvilket samtidig også betyder, at flytilstan­d er irrelevant.
 ?? FOTO: JAN SOMMER ?? Når en telefon er på flytilstan­d, deaktivere­s alle mobilsigna­ler.
FOTO: JAN SOMMER Når en telefon er på flytilstan­d, deaktivere­s alle mobilsigna­ler.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark