Ekstra Bladet

JA TAK TIL KRIGSSKAT

Skal der fremrykkes investerin­ger i forsvaret, vil der skulle bruges endnu flere penge, mener Socialisti­sk Folkeparti

- Ritzau

Når forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen ( V) ønsker at fremrykke investerin­ger fra forsvarsfo­rliget, vil der også skulle findes endnu flere penge til forsvarsud­gifter. Det må man forstå på SF- formand Pia Olsen Dyhr.

Og hun er villig at øge udgifterne til dansk forsvar, så der ikke blot bruges de to procent af bruttonati­onalproduk­tet, som er målsætning­en som medlem af Nato.

– Jeg tror, vi kommer til at snakke om en fremryknin­g af investerin­ger, og der kan vi så nok komme over de magiske to procent. For vi skal stadig give noget til Ukraine, men vi er også nødt til at styrke dansk forsvar. Det kan godt betyde, at vi får en bule op over de to procent. Det er vi sådan set villige til i SF. Ikke for evigt, men i en periode, siger Pia Olsen Dyhr i forbindels­e med SF’s landsmøde i Kolding.

Både statsminis­ter Mette Frederikse­n ( S) og Troels Lund Poulsen har tidligere meddelt, at det ikke er nok, at Danmark bruger to procent af bnp på forsvarsud­gifter.

De har dog ikke forholdt sig til, hvordan det præcist vil skulle finansiere­s.

For SF’s vedkommend­e kan yderligere penge til forsvaret finansiere­s ved at øge underskudd­et på den strukturel­le saldo. Sådan blev det oprindelig­e forsvarsfo­rlig fra marts 2022 også finansiere­t.

Solidarisk

Men Pia Olsen Dyhr kan også se en anden finansieri­ng for sig.

– Vi er villige til at kigge på en sikkerheds­skat eller en krigsskat eller en fredsskat.

– Vi mener, vi er nødt til at finansiere det på en solidarisk måde, og det er hvert fald et forsøg på det.

En såkaldt sikkerheds­skat blev beskrevet som en overvejels­e internt i regeringen i Weekendavi­sen i slutningen af februar.

Siden har udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen ( M) dog til Børsen afvist, at det kommer til at ske.

– Det kommer vi ikke til. Vi har lige lavet en skatterefo­rm, der sænker skatten.

– Vi har en robusthed til at kunne foretage det, vi nu er i gang med, uden at gå til danskerne og bede dem om at betale mere i skat, sagde Lars Løkke til Børsen onsdag.

Vi skal stadig give noget til Ukraine, men vi er også nødt til at styrke dansk forsvar

 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Nye toner
– Vi er villige til at kigge på en sikkerheds­skat eller en krigsskat eller en fredsskat, sagde Pia Olsen Dyhr i går, da SF holdt landsmøde i Kolding.
FOTO: ERNST VAN NORDE Nye toner – Vi er villige til at kigge på en sikkerheds­skat eller en krigsskat eller en fredsskat, sagde Pia Olsen Dyhr i går, da SF holdt landsmøde i Kolding.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark