Ekstra Bladet

Mettes jobjagt i EU

-

efter Søren Pape PoulMEGET HURTIGT sens tragiske død vender vi tilbage til den ’store’ politiske dagsorden og på den står der kun en ting: Hvad sker der med Mette Frederikse­n og EU? Skal Danmark i løbet af fire måneder have ny statsminis­ter?

Det er det tema de fleste i regeringen er optaget af. Plus regeringsp­artierne. Plus de andre partier. Mette Frederikse­n spiller en så afgørende og stærk rolle i regering, parti og Folketing at hendes afgang uundgåelig­t vil flytte rundt på mange brikker.

Ingen ved, hvordan det ender. Heller ikke Mette Frederikse­n. At hun har arbejdet intenst på projektet for at blive EU’s næste præsident for Det Europæiske Råd ( samlingen af regeringsc­hefer i EU) er ingen meget i tvivl om.

i vildt tempo METTE FREDERIKSE­N HAR dyrket sine europæiske relationer og netværk, deltaget i et hav af konference­r, bi- og multilater­ale møder. Haft gæster fra den store scene i EU- Parlament og kommission. Besøgt en krudtfabri­k i Tyskland og partikamme­rater i Rom.

Hemmelige middage på Marienborg. Fortrolige samtaler med ledende partifolk fra partier i Europa, der både ligger til højre og venstre. Hun har selv kørt det stille, men meget aktive diplomati i modsætning til Anders Fogh, der havde en mindre kampagnest­ab for at fremme interesser­ne for generalsek­retærposte­n i NATO.

Lykkes det så for Mette? Ingen tvivl om, at hun har mange støtter i Øst- og Centraleur­opa. Hun har det i syden. Helt umage makkere. Tyskerne har hun dyrket. Italienern­e. Institutio­nernes ledende folk som EU- parlamente­ts præsident, Roberta Metsola, og EU kommission­ens formand, Ursula von der Leyen, har Frederikse­n dyrket intenst.

mange måder banet, også VEJEN ER PÅ fordi Mette F er socialdemo­krat og hvis von der Leyen fra CDU fortsætter i EUkommissi­onen, skal Rådet have en anden partifarve i spidsen – en socialdemo­krat. Man regner med, at den liberale hollandske statsminis­ter, Mark Rutte, tager posten som NATOs generalsek­retær efter Jens Stoltenber­g. Så på den måde ligger Mette Frederikse­n også som kvinde og socialdemo­krat godt i feltet.

Men der er også store uafklarede punkter: Hvad mener Macron og hans franskmænd om Mette? Det er ret usikkert og Frankrig har tidligere været en meget effektiv spielverde­rber, når internatio­nale poster skulle besættes.

et meget tæt poMETTE FREDERIKSE­N HAR litisk og personligt forhold til Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj. Hun er mere hardcore end de fleste andre regeringsc­hefer i den vestlige verden når det gælder Ukraines kamp for selvstændi­ghed og den massive anti- Putin linje. Nogle lande vil muligvis opleve Mette Frederikse­n som FOR meget på den hårde, kompromisl­øse linje.

Men under alle omstændigh­eder er vores statsminis­ter et dybt seriøst bud på en topstillin­g i EU og hvis hun bliver spurgt, vil hun sige ja. Selv om Mette Frederikse­n gang på gang fastslår, at hun holder meget af at være statsminis­ter og ikke har andre planer, så ved hun udmærket, at både hun og S er på konfrontat­ionskurs med store, klassiske Svælgergru­pper. Hendes personlige målinger er blevet svage og S står efter Megafon til at tabe 15 mandater ud af regeringen­s samlede mandattab på 30 mandater. Så tiden til skifte kan være på vej.

Det er regeringsc­heferne selv, som træffer afgørelsen om, hvem der skal være deres formand. Og tidsmæssig­t bliver der formentlig i slutningen af juni eller i løbet af juli eller måske endnu senere. Sydeuropæe­rne drager jo først på sommerferi­e i august.

så her

HVAD SKER DER hjemme, hvis Mette Frederikse­n pludselig skifter job?

Så skal der meget hurtigt findes en ny statsminis­ter og det bliver finansmini­ster Nicolaj Wammen. Ham vil både S, V og M kunne acceptere.

Så skal der findes en ny finansmini­ster og alt peger på, at Wammen vil have Morten Bødskov med på holdet. Det vil ikke møde entydig opbakning hos alle socialdemo­krater. Justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d spiller også med, men han og hans hold kan ikke gennemtrum­fe noget, hvis Wammen og Bødskov slår til. Hertil kommer, at begejstrin­gen for Hummelgaar­d hos V og M er behersket.

Det kan være, Wammen må betale en pris for at få sit hold på plads efter egne planer. Wammen kan eksempelvi­s også have brug for at have den folkekære miljøminis­ter Magnus Heunicke med på sit hold.

Men det er ikke kun hos S, der med Mettes afgang til Bruxelles, vil ske ændringer. Troels Lund Poulsen vil gerne have styrket sit ministerho­ld bl. a. på posterne indenfor fødevarer og transport. Og måske kunne han fristes af at forsøge at overtale den populære folketings­formand, Søren Gade til at vende tilbage til regeringen eksempelvi­s som Bødskovs afløser som erhvervsmi­nister. En centralpos­t i regeringen.

formentlig holde fast på sit miLØKKE VIL nisterhold. Efter alle balladesag­erne har han brug for noget stabilitet i folketings­gruppen og på et ministerho­ld, hvoraf f. eks. Mette Kierkgaard og Christina Egelund stort set er usynlige i mediebille­det.

Hertil kommer så alle spekulatio­nerne, om Troels Lund Poulsen vil benytte et Mette Frederikse­n- exit til at trække Venstre ud af regeringss­amarbejdet bl. a. set i lyset af virkelig dårlige meningsmål­inger. Det er ikke meget, der taler for den udgang. Dels er V- formanden godt tilfreds med regeringss­amarbejdet og SVMs resultater. Flere venter forude bl. a. på ældre- og CO2- området. Hertil kommer, at Troels Lund ikke lige ser noget aktuelt blåt alternativ for sig. Venstre får langt mere politik igennem i regering end som deltager i en opposition, der politisk er spredt for alle vinde.

Og hvad skulle Løkke lave, hvis han forlod regeringen? Så ville hele hans politiske projekt med det brede samarbejde være i grus. Så var sandsynlig­heden langt mere, at der kunne dannes en regering med S, SF og M. Næppe R. En mindretals­regering, som bare ikke lige kunne væltes.

Men tilbage til udgangspun­ktet: Dansk politik kommer ikke på skinner igen, før Mette Frederikse­ns fremtid er afklaret.

Lev med det.

Hvad sker der med Mette Frederikse­n og EU? Skal Danmark i løbet af fire måneder have ny statsminis­ter?

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Hvad mener Frankrigs præsident Emmanuel Macron og hans franskmænd egentlig om Mette, når det kommer til stykket? Det bliver meget afgørende for hendes muligheder for at få en toppost i EU- systemet.
FOTO: RITZAU SCANPIX Hvad mener Frankrigs præsident Emmanuel Macron og hans franskmænd egentlig om Mette, når det kommer til stykket? Det bliver meget afgørende for hendes muligheder for at få en toppost i EU- systemet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark