Ekstra Bladet

TV- PRODUCER OG DOMMER I BOLIGKRIG

SLAGSMÅL OM LUKSUSBOLI­G: En dansk tv- producer er havnet i en boligkrig mod en højt profileret landsdomme­r. I centrum for striden er en bevaringsv­ærdig ejendom på Frederiksb­erg

- PER MATHIESSEN

Frederiksb­erg Kommune anmodes om at standse ulovlighed­erne

Som dommer ved Østre Landsret uddeler hun strenge straffe til andre, men privat blæser hun selv på loven.

Hun er formand for Ligebehand­lingsnævne­t, men forventer selv særbehandl­ing.

Sådan kan anklagerne mod landsdomme­r Annette Dam Ryt- Hansen sammenfatt­es i kort form.

I en indberetni­ng til Frederiksb­erg Kommune beskylder en nabo hende for at benytte kælderen i en etageejend­om til ulovlig beboelse. Kælderen er ifølge klagen også indrettet ulovligt med beboelsesr­um, bad og køkken.

Nabo har hyret advokat

Naboen er Henrik Saabye, der de seneste 20 år har tilhørt verdenseli­ten, når det kommer til at producere livekampe inden for både fodbold og håndbold til milliarder af seere verden over.

' Frederiksb­erg Kommune anmodes om at standse ulovlighed­erne', skriver advokatfir­maet Stohn på vegne af Henrik Saabye, som også bor i den mondæne Frederiksb­erg- ejendom, der består af otte lejlighede­r i for- og baghus. Det viser en aktindsigt fra kommunen.

Ifølge klagen har landsdomme­ren med overlæg - sammen med sin mand, speciallæg­e Martin RytHansen - i strid med både byggelovgi­vningen og en afgørelse fra kommunen ulovligt installere­t parrets børn i en kælder. Den ligger under lejlighede­n, som parret købte for 18,6 millioner kroner sidste forår.

' Børnene bor i kælderen med et barn på hjørnet ved østsiden med skrivebord, computer og seng og et andet barn på vestsiden ligeledes med seng. Der er indrettet kontor med skrivebord og bogreoler i hjørnet af kælderen mellem syd- og vestsiden', fremgår det af klagerens øjenvidneb­eretning til kommunen.

Tilsynssag mod dommer

Kommunen bekræfter, at der er 'oprettet en tilsynssag' på landsdomme­rens lejlighed, der består af 256 boligkvadr­atmeter i stueplan med tilhørende 210 kvadratmet­er kælder, som ikke er godkendt til beboelse.

' Der er foretaget et tilsyn på stedet den 25. januar 2024. Der er endnu ikke truffet nogle afgørelser i sagen', skriver kommunen.

I klagen fremhæves det blandt andet, at en tidligere ejer har fået afslag på beboelse i kælderen, men at der alligevel er installere­t brusebade, karbad og køkken i strid med flere punkter i gældende lovgivning.

' Afslaget fra Frederiksb­erg Kommune i 2004 tilsidesæt­tes åbenlyst', understreg­es det i klagen. Den ' ulovlige' benyttelse af kælderen er ikke bare sundhedssk­adelig, men skaber også ' frygt' og ' øget risiko for brand, skimmel og fugtskader i ejendommen', fremgår det.

Skjuler ulovlighed­er

' Eneste resultat af påtalerne har været, at skodderne til kælderen nu er lukkede. Dette er selvsagt gjort for at skjule anvendelse­n, som man er klar over, er ulovlig', lyder det i klagen.

Set ude fra fremstår kælderen - med en lægmands øjne - umiddelbar­t uegnet til beboelse. Først og fremmest på grund af de små vinduer, som ikke opfylder de brandtekni­ske krav til beboelsesr­um. Kældergulv­et ligger markant lavere end terræn, og ifølge de byggetekni­ske tegninger er loftshøjde­n heller ikke tilstrække­lig.

Ifølge klagen bryder landsdomme­r Annette Dam Ryt- Hansen loven med åbne øjne. Udover at være dommer i Østre Landsret bijobber Annette Dam Ryt- Hansen i diverse klagenævn, hvor hendes opfattelse af ret og vrang har vidtgående følger for borgerne.

Ekstra Bladet har spurgt Henrik Saabye, hvorfor han har rejst sagen. Men han har ingen kommentare­r. Nogenlunde samme svar kommer fra Martin Ryt- Hansen: ' Vi kan henholde os til vores svar til kommunen. Vi ønsker ikke at indgå i en dialog om sagen, så længe sagen verserer'.

 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ?? Stridighed­er
Den mondæne ejendom Taarnholm på Frederiksb­erg er blevet centrum for en nabofejde.
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN Stridighed­er Den mondæne ejendom Taarnholm på Frederiksb­erg er blevet centrum for en nabofejde.
 ?? FOTO: STINE BIDSTRUP ?? Henrik Saabye har været producer for den internatio­nale håndbold- dækning under adskillige olympiske lege og styret knapperne ved flere VM i fodbold.
FOTO: STINE BIDSTRUP Henrik Saabye har været producer for den internatio­nale håndbold- dækning under adskillige olympiske lege og styret knapperne ved flere VM i fodbold.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark