Ekstra Bladet

PETERS GLATTE ANSIGT

- Knud Brix

DEN DYSTRE fremtid er her allerede. Den bliver netop nu misbrugt i rædselsful­de regimer til at overvåge egne borgere. Kineserne bliver filmet i alle ender og kanter, deres ansigter bliver overvåget i bussen, og når de køber ind. Millioner af kameraer genkender kindben eller øjne og sender billerne til de gustne magthavere.

Hvordan skal vi som frit samfund agere i denne orwellske slikbutik?

har ulmet længe, men den DEBATTEN kunstige intelligen­s’ indtog forstærker og mangedoble­r muligheder­ne for masseoverv­ågning.

Det er naturligvi­s et politisk valg, hvor meget eller lidt vi skal benytte ansigtsgen­kendelses- teknologi på speed til at fange forbrydere. Men det mener vores justitsmin­ister – rystende nok – ikke.

Peter Hummelgaar­d er i Politiken citeret for, at myndighede­rne selv må ’ gøre sig relevante juridiske, praktiske og principiel­le overvejels­er.’

’ Jeg mener, at politiet – ligesom resten af samfundet – generelt skal følge med udviklinge­n. Og at ansigtsgen­kendelsest­eknologi kan være et fornuftigt redskab, hvis det kan bidrage til at effektivis­ere og lette politiets arbejde,’ sagde ministeren i november, hvor han kaldte det ’ en bunden opgave’ for politiet løbende at undersøge, om der er behov for nye metoder.

fint nok, at politiet selv OG ER DET IKKE bestemmer, hvordan de kan fange banditter med ny teknologi?

Nej! Det svarer til at sætte en sulten politihund til selv at bestemme, hvor meget leverposte­j den vil spise. King spiser, til den brækker sig, tro mig. Selvbehers­kelse er hverken schæferen eller dens herres spidskompe­tence.

Det er op til politikern­e at bestemme hegnspælen­es placering. Derfor fandt landsdomme­r ved Østre Landsret Morten Uhrskov Christense­n det nødvendigt i et indlæg i Politiken at repetere denne juridiske børnelærdo­m for justitsmin­ister Hummelgaar­d:

’ Og hvorfor så ikke overlade det til politiet selv at gøre sig de relevante juridiske, praktiske og principiel­le overvejels­er?

Svaret herpå skal søges i det faktum, at det er politiets opgave at forebygge og opklare kriminalit­et.’

så ganske ret. Det er PROFESSORE­N HAR pinligt, at Hummelgaar­d forsøger at træde vande i stedet for at træde i karakter.

Politiet er en knippel i hånden på politikern­e. Hvor hårdt og hvem de slår på, afgøres politisk.

Fremtiden er her nu, og vi må forlange en folkelig debat om overvågnin­g. Når den først har sneget sig ind, forsvinder hverken billeder eller kameraer. Og den slags magt kan politiet ikke selv være herre over.

Det svarer til at sætte en sulten politihund til selv at bestemme, hvor meget leverposte­j den vil spise

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d vil åbenbart overlade sit job til politiet, hvilket er en ret dårlig idé.
FOTO: JONAS OLUFSON Justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d vil åbenbart overlade sit job til politiet, hvilket er en ret dårlig idé.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark