Ekstra Bladet

KONGENS FALD

Maradona endte med at blive en parodi på sig selv, fortæller forfatter

- ALLAN LYKKE

Michael Kjærbøl, fodboldfor­fatter; Under VM i USA i 1994 blev Diego Maradona taget for doping i Argentinas anden kamp mod Nigeria. Men det var vel ikke helt overrasken­de, at netop han kunne finde på at snyde?

– Det var det ikke, forstået på den måde, at han allerede havde en dopingdom fra 1991, mens han spillede i Napoli, der gav ham et års karantæne. På det tidspunkt kom også alle historiern­e frem om tilknytnin­g til den napolitans­ke mafia, hans vægtproble­mer og udskejelse­rne i privatlive­t.

– Så helt ud af det blå kom det jo ikke, men det var en megastor sag. Det var kongens fald for åbent tæppe.

– Argentina havde begyndt VM med at slå Grækenland 4- 0, og Maradona scorede ligefrem ...

– Grækenland bliver spillet ud af banen, og Maradona lignede sit gamle jeg. Da han scorede, jeg husker det så tydeligt, løb han ud til sidelinjen og råbte ind i et kamera, at ’ jeg er tilbage’. Alle de, der havde sagt, at han var færdig, kunne godt tro om igen.

– Men efter Nigeria- kampen faldt bomben så, og her startede så nedturen, som det aldrig lykkedes ham at stoppe. Han endte med at blive en parodi på sig selv. Desværre.

– Det blev så også hans sidste landskamp.

– Ja, han var færdig derefter. Og Argentina endte jo med at tabe de to næste kampe – til Bulgarien og Rumænien – og røg ud af VM. Skandalen fik en afsmittend­e effekt på holdet, kan man sige.

– Sørgeligt, at det skulle ende sådan. Han var et geni på banen?

– Så absolut. For mig er han den næstbedste spiller i historien. ❘ min verden er han kun overgået af Pelé.

– Okay! Forklar?

– Både som forbillede og som spiller rykkede Pelé på alle parametre på en fodboldban­e. Akrobatik, mål

scoring, overblik. Han var så elegant og en fuldendt spiller, der aldrig vil blive overgået. Men i mine øjne er Maradona nummer to.

– Også større end Messi?

– ❘ sin storhedsti­d var Maradona så klart bedst. Han kunne noget, som hverken Messi eller Ronaldo kan eller kunne på samme måde. Han kunne vinde kampe fuldstændi­g på egen hånd.

– Som VM i Mexico i 86?

– Præcis. Argentina stillede op med ti arbejdsmæn­d og så kunstneren Maradona. Han var ustoppelig.

– Fik også hjælp fra ’ Guds hånd’ med målet mod England?

– Det siger også noget om hans personligh­ed, og derfor kan han ikke måle sig som forbillede med en spiller som Pelé. Han snød uden skrupler.

– Men det havde nok noget med hans baggrund at gøre. Man kan nok tage knægten ud af slummen, men ikke slummen ud af knægten.

Han kunne vinde kampe fuldstændi­g på egen hånd

 ?? ?? Ekstra Bladets forside 1. juli 1994.
Ekstra Bladets forside 1. juli 1994.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark