Ekstra Bladet

BØRNENE BLIVER SMIDT FOR LØVERNE

Nikita Klæstrup er temmelig skeptisk over for den nyeste satsning fra Danmarks Radio

-

DER ER ingen, der er bedre til at finde på ting end børn.’ Det er DR’s motivation for at skabe ’ Løvens hule’ for børn. Og det kan måske lyde som en kapitalist­isk dystopi at smide tiårige i et jakkesæt og sætte dem ind foran en gruppe voksne iværksætte­re, der skal fortælle dem alle grundene til, at lige netop deres lemonadebo­d slet ikke er rentabel i længden. Men DR lover os, at det faktisk slet ikke handler om penge denne gang.

I STEDET SKAL det handle om mentorskab og mod. Så hvad vi må forstå er, at DR vil tage en generation af børn og sætte dem på en meget specifik karriereve­j.

Jeg forestille­r mig, at det vil gå fra ’ Løvens hule junior’ til Jesper Buchs iværksætte­rakademi til CBS til muligvis at droppe ud af CBS for at blive en form for onlinement­or.

Du ved, den slags, der underviser sårbare mennesker i neoliberal­istisk bullshit om at være sin egen lykkes smed, pakket ind i gammel østlig spirituali­tet om universet og manifester­ing. For den slags typer har vi jo slet ikke nok af.

Men lad os sige, at bare et par af de her børn har reelle visioner og idéer og ikke blot har læst for mange ’grind’- quotes på ❘nstagram. Hvilke slags idéer er det så, børn oftest har?

Hvis jeg skal tage fat i virkelighe­den, havde jeg som barn en veninde, der forsøgte at sælge hjemmebagt­e muffins ( fra en æske) på byens torv til ti kroner stykket.

Det var ikke en dårlig idé, eftersom hendes forældre havde betalt for bageblandi­ngen. Der er bare ikke særlig mange, der gider købe bagværk af børn, da man aldrig helt ved, hvor deres fingre sidst har været.

EN ANDEN AF mine venner fik den geniale idé at lave en syrebombe.

Han tjente ikke noget på det, men det kostede ham en tur på skadestuen, og, hvis jeg ikke husker forkert, en måneds stuearrest. Som en lille fun fact kan jeg fortælle, at hvis du googler ’ syrebombe’, er det nærmest kun artikler om børn, der har lavet dem, der kommer op.

Måske er det min fejl. Måske voksede jeg op blandt utrolig idéforladt­e børn og har ikke indset, at tiderne og børnene har ændret sig. Men baseret på kvaliteten af de idéer, mange voksne kommer med i ’ Løvens hule’, forbeholde­r jeg mig retten til at være skeptisk.

MEN SUCCES SKAL det nok få. For det første vil folk jo altid bruge penge, når budskabet kommer fra børn. Det ser man tydeligt, når velgørende organisati­oner har indsamling­sdage, og velmenende forældre skubber deres syvårige forrest, når man åbner hoveddøren, så de forsigtigt og lettere stammende kan spørge, om man ikke har lidt penge at undvære til børn i nød.

Kombinatio­nen af det altruistis­ke barn og det faktum, at forældrene højst sandsynlig­t bor i samme nabolag og dermed kender til huslejepri­serne, gør, at jeg konsekvent står klar til at mobilepaye en 50’er.

Den anden del af programmet­s succes afhænger naturligvi­s af, præcis hvor mange børn der kommer ind og pitcher syrebomber. ’ Hej løver! ❘ gætter aldrig, hvad ❘ kan skabe med genstande, du typisk kan finde under køkkenvask­en’.

Måske voksede jeg op blandt utrolig idéforladt­e børn

 ?? FOTO: EMIL AGERSKOV ?? Nikita Klæstrup håber ikke, at børneløver­ne ender som onlinement­orer, der plaprer løs med ’ neoliberal­istisk bullshit’.
FOTO: EMIL AGERSKOV Nikita Klæstrup håber ikke, at børneløver­ne ender som onlinement­orer, der plaprer løs med ’ neoliberal­istisk bullshit’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark