Ekstra Bladet

SKANDALERA­MT FIRMA PÅ SPIL I DANMARK

MØGFIRMA: Det kontrovers­ielle bettingsel­skab 1xBet finansiere­r event i Royal Arena, selvom firmaet er udelukket fra Danmark

- ANDERS DEHN

Senere på måneden venter en historisk begivenhed i Royal Arena, men den ledsages af en grim bismag.

Spillested­et på Amager lægger hus til den første såkaldte major, som er de mest prestigefy­ldte turneringe­r, efter esport- fænomenet Counter- Strike i fjor fik en opfølger, populært kaldet CS2.

Her skal de bedste hold dyste om æren af at vinde den første major i det nye spils æra og ikke mindst de 8,6 millioner kroner i præmiepulj­en.

En del af de penge kommer dog fra en kontrovers­iel kilde.

Turneringe­ns officielle bettingpar­tner er den udskældte spiludbyde­r 1xBet, som har en stribe af møgsager bag sig, og som opererer ulovligt i et væld af lande. – I bund og grund muliggør arrangøren af eventet i Danmark en ulovlig aktivitets vækst. Og hvis de ikke ved det, er de totalt inkompeten­te, siger den franske journalist og forfatter Philippe Auclair, som i årevis har undersøgt illegal gamblings aftryk på sportens verden.

1xBet er berømt og berygtet for at gå målrettet efter spillefugl­e i lande, hvor selskabet slet ikke har licens til at udbyde betting, og hvor det i mange tilfælde er ulovligt at gamble. Det gør den blandt andet ved at tilbyde et væld af sprog på sin hjemmeside såsom kinesisk, japansk, indonesisk, koreansk og mange flere, selvom de pågældende lande har forbudt online pengespil.

Eftersøgt i Rusland

Dermed er det altså ikke kun ulovligt for en indoneser at spille på eksempelvi­s en CS2- kamp – det er også ulovligt for 1xBet at tage imod væddemålet. Det er dog ikke ’ kun’ 1xBets ulovlige pengemaski­ne, der gør selskabet til en paria blandt regulerede spiludbyde­re.

Det er også det faktum, at de tre stiftere er eftersøgt hjemme i Rusland og af samme grund er flygtet til Cypern, hvorfra de driver forretning­en videre.

Derudover fratog den britiske spillemynd­ighed i 2019 1xBet licensen til at operere i landet, efter avisen The Times afslørede, at 1xBet brugte topløse dealere, udbød væddemål på ungdomskam­pe, reklamered­e på ulovlige hjemmeside­r og viste hanekampe.

Samme år blokerede Spillemynd­igheden adgang til 1xBets hjemmeside i Danmark, fordi de opererede ulovlig i landet. Den blokering står ved magt.

Den kan dog omgås, eksempelvi­s med en af de guides, som 1xBet selv har lavet, og som det norske medie Josimar har løftet sløret for.

Følger man instruktio­nerne, kan man både få dansk som sprog og spille med kroner som valuta.

Royal Arena klapper i

Begge dele er ulovligt ifølge dansk lovgivning, når man som 1xBet ikke har licens i Danmark.

I en af sine guides skriver 1xBet, at de har kunder i 195 lande. Altså stort set alle i hele verden, inklusiv dem hvor gambling er ulovligt.

Det ligner en ren tilståelse­ssag.

Anne Mette Thorhauge er lektor på Københavns Universite­t og har forsket i unges forhold til gaming og gambling, og hun fortæller om en normaliser­ing af betting i hele sportsverd­enen, herunder esport.

– Jeg synes, det er med til at gøre det yderligere problemati­sk, at man ikke alene normaliser­er autorisere­t betting, men altså også uautoriser­et betting, siger hun.

Royal Arena har ingen kommentare­r til 1xBets rolle som sponsor til arrangemen­tet i deres arena. Arrangøren, rumænske PGL Esports, er ikke vendt tilbage på Ekstra Bladets henvendels­e.

I bund og grund muliggør arrangøren af eventet i Danmark en ulovlig aktivitets vækst

 ?? FOTO: JONATHAN DAMSLUND ?? Problemati­sk
Royal Arena bliver igen fyldt med computergl­ade folk, når majoren afvikles.
FOTO: JONATHAN DAMSLUND Problemati­sk Royal Arena bliver igen fyldt med computergl­ade folk, når majoren afvikles.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark