Ekstra Bladet

USPORTSLIG­T, MAGNUSSEN

VREDE RIVALER: RB- teamet vil have Haas’ taktik i Jeddah op til debat, mens flere både eksperter og kørere kalder den ‘ begavet’

- JONAS HÜTTEL

Haas- teamets strategi er endt som den mest omdiskuter­ede detalje i SaudiArabi­ens Grand Prix.

Fra vrede rivaler og beskyldnin­ger om usportslig optræden til ros og lange analyser som ‘ Hvordan Haas dygtigt brugte Magnussen til at gøre det muligt for Hülkenberg at snuppe de sidste point’ på F1. com.

Især RB- teamet er vrede og vil gøre op med den slags tricks.

Sportschef Alan Permane beskylder for Magnussen og Haas for at ulovligt at tvinge sig foran Yuki Tsunoda – og så sænke farten for resten af feltet, så Nico Hülkenberg kunne pitte foran.

– For mig er det ikke korrekt og definition­en af usportslig opførsel. Jeg er sikker på, at vi og andre teams vil tale med FIA om det til kommende løb, sagde Permane.

På f1. com hylder Aston Martins tidligere strateg Bernie Collins manøvren.

Ikke mindst fordi Magnussen fra 22.- 33. omgang formår at smide op til to sekunder pr. omgang til sin teamkammer­at – uden at blive overhalet.

– Magnussen kørte samme fart som Hülkenberg alle steder på nær mellem sving 4 og 12. Han smed de to sekunder i den sektion, hvor det er umuligt for andre at overhale, skriver hun.

Forkert straf

– Lignende strategier er benyttet tidligere, men især i Monaco og Singapore hvor overhaling­er er endnu sværere.

I 2019 i Monaco holdt Lando Norris ( McLaren) trafikken tilbage så teamkammer­aten Carlos Sainz kunne fået et pit- vindue, nævner hun.

Ved den lejlighed var

Magnussen rent faktisk et af ofrene. Danskeren havde kørt en af karrierens bedste tidtagning­er og startede femmer, men Haas blev snydt af McLarens taktik og sluttede uden for pointene.

Alane Permane og RB står lidt alene med deres kritik af Tsunoda- overhaling­en, som gjorde hele manøvren mulig.

Konsensus er, at hvis stewards havde været vågne og bedt Haas om give positionen tilbage med det samme, var problemsti­llingen aldrig opstået.

I stedet valgte de en skrappere straf end normalt, som teamet prompte udnyttede.

Alle ville gøre det

Alexander Albon ( Williams) sluttede mellem de to Haas og var på ingen måde bitter. Både han og Magnussen var enige om, at deres kontakt skulle udløse en straf.

– Det sker. Jeg bryder mig ikke om, hvordan det sving er formet. Det stikker ud og er meget vildledend­e.

– Du skal efterlade mere plads, end du tror. De kunne bare barbere det fladt, og det ville være nemmere. Jeg bærer ikke nag over den, sagde Albon.

– Den anden er lidt flabet. Altså du sikrer point til din teamkammer­at for en ti- sekunders straf.

– Jeg synes ikke, at fem eller ti sekunder er korrekt. Du skal bare give positionen tilbage, og det er det.

I de seneste år har der været flere tilfælde, hvor kørere har lukreret på at blive foran en anden bil og tage tidsstraff­en for det.

– Et hvert team ville gøre det samme og ofre en kører for garantered­e point. Måske ikke topholdene, men midterhold­ene som skal tage point ved enhver given lejlighed. Vi vil endda måske se det hyppigere, mener Albon.

Kløgtig plan

Forsvarsta­ktikken er dog nemmere sagt end kørt, hvorfor F1’s analytiker James Hinchcliff­e udvælger

Haas’ dansker som en af løbets fem bedste.

– Det kræver ufattelig koncentrat­ion. Ikke alene må du ikke lave fejl, men du skal være så beregnende i forhold til, hvor og hvordan du bløder omgangstid uden at forære overhaling­smulighede­r væk.

– Hvad enten det var sportsligt eller ej at bruge Magnussen sådan, så var det en kløgtig plan, og eksekverin­gen på banen yderst imponerend­e, mener den tidligere Indycar- kører.

For mig er det ikke korrekt og definition­en af usportslig opførsel

 ?? FOTO: ZAK MAUGER/ HAAS F1 TEAM ?? Magnussen satte prop i flasken, så Nico Hülkenberg kunne slå et hul foran ham. Da tyskeren havde pittet, satte danskeren farten op og kørte de samme tider som kollegaen.
FOTO: ZAK MAUGER/ HAAS F1 TEAM Magnussen satte prop i flasken, så Nico Hülkenberg kunne slå et hul foran ham. Da tyskeren havde pittet, satte danskeren farten op og kørte de samme tider som kollegaen.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark