Ekstra Bladet

Tag aldrig Løkke på ordet

- KAMPEN OM MAGTEN

mener om Lars Løkke: Uanset hvad du

Manden er en fremragend­e retoriker. Han og Mette Frederikse­n er de to skarpeste knive i den politiske værktøjska­sse herhjemme.

Hans store tale på Moderatern­es tredje årsmøde i Vejle i går ramte forsamling­en lige i skabet. Forsamling­en var begejstret.

En blanding af ros til en ’ flittig folketings­gruppe’, som ikke har markeret sig med specielt megen flid endsige særlig begavede udspil. Men alle klappede. Ros til hele hans ministerho­ld, hvoraf flere er stort set usynlige i debatten. Men alle klappede.

Hans gruppefæll­er Løkke er skarpskytt­e. har ofte svært ved at ramme skiven. Forslaget om differenti­eret moms var helt uigennemtæ­nkt og udenfor regeringen­s politiske katalog. Og det seneste forslag om en ’ borgerplig­t for unge’ er et stykke politisk halvfabrik­ata, som et regeringsp­artis folketings­gruppe simpelthen ikke kan præsentere samtidig med, at der forhandles værnepligt og beredskab for milliarder. Bimmelim.

Det virker som om, at når ’ Far Løkke’ ikke er hjemme, og ministerho­ldet kører egne sager, så finder Moderatern­es folketings­gruppe på besynderli­ge forlag, som virker ude af kurs med regeringen­s politik.

Formentlig et forsøg på at stjæle sendetid, hvilket er ret forståelig­t. For uanset folketings­gruppe og ministerho­ld, så er Moderatern­e stadig en enmandshær. Det er Lars Løkke Rasmussens projekt, og uden ham intet parti. Længere er den ikke.

fremhævede Moderatern­es Løkkes tale indflydels­e og resultater i regeringen med frie plejehjem, skattelett­elser, mere udenlandsk arbejdskra­ft, blokpoliti­kken brudt, udenrigsst­rategi og blødere tone i udlændinge­debatten.

Det var gode og seriøse eksempler, ligesom Løkke balancered­e overbevise­nde omkring Gaza- krisen og krigen i Ukraine. Den slags er han bare mester i.

Første del af talen handlede om den kæmpeudfor­dring, at danskerne får alt for få børn. På sigt en trussel mod vores velfærdsst­ruktur. Derfor en stribe forslag bl. a. om behandling­sgaranti for kunstig befrugtnin­g og andet, der kan sætte fut i hormonerne.

Det er Lars Løkke Rasmussens projekt, og uden ham intet parti.

i hans tale? Faktisk meHvad manglede så get af det mest spændende. For Løkke elsker at tale om, at man skal ’ have det lange lys på’, og vi skal alle sammen tænke på vores ufødte børne- eller oldebørn. Moderatern­e handler om at tænke langt på samfundets vegne. Men Løkke brugte ingen ord på at tænke langt på partiets vegne.

Ikke et ord om, at regeringen står til at tabe 30 mandater, og hans eget parti har mistet vælgere, medlemmer og folketings­medlemmer på stribe.

Hvor ser Løkke egentlig sig selv og sit parti, hvis vi ved et kommende valg står med en SVM- regering, som mangler 20- 30 mandater for at få flertal?

mere åbenmunLøk­ke selv var det på DR, hvor han fredag sagde, at han er helt klar til at fortsætte samarbejde­t i SVMregerin­gen. Men hvor skal flertallet komme fra? Hele den øvrige blå side vil sige nej. Det samme vil med garanti et SF, som selv går efter magten.

Så hvordan forestille­r Løkke sig egentlig, at SVM- regeringen bare kan fortsætte? Og hvad siger han til den åbne invitation, som SFs Pia Olsen Dyhr forleden stærkt overrasken­de sendte, hvor hun ikke vil udelukke et regeringss­amarbejde, som både omfatter SF og den gamle ærkefjende, Løkke. Det brugte Løkke ikke et ord på.

Selvfølgel­ig ikke. For man skal aldrig tage Løkke på ordet. Han er politisk taktiker til fingerspid­serne. Det Løkke mener er ikke nødvendigv­is, at SVM- regeringen skal fortsætte, men med sin tavshed lægger han et pænt stort pres på de andre blå partier.

kommer det ikke Bliver der blåt flertal, uden Løkkes parti, og hvis han foretrække­r Mette, så er det løb kørt. Men mon ikke Løkke i baghovedet tænker: Det vil også presse de blå hårdt. For de kan jo spørge, om jeg vil være boss for en blå regering på et blåt og dybt splittet grundlag. Men ny statsminis­ter Løkke. Så må vi finde ud af resten bagefter.

Løkke siger heller intet om Pias invitation. For det kan jo også ende med en regering under Mette med SF og Løkke og måske de radikale eller et andet blåt parti. Sågar Venstre eller den nye Mona.

Kort sagt: Løkke er klar til alle sider og ingen aner, hvilken regering, der kommer ud af hans mandater efter et kommende valg. Den skal bare køre med ’ de lange lygter’. Det løfte kan stort set alle partier indfri.

at skabe megen uklarhed Løkke mestrer på de afgørende strategisk­e og taktiske spørgsmål eller slet ikke adressere dem. Når tiden kommer, skal han nok selv afgøre, hvad der skal ske.

 ?? FOTO: FRANK CILIUS/ RITZAU SCANPIX ?? ’ Løkke er klar til alle sider og ingen aner, hvilken regering, der kommer ud af hans mandater efter et kommende valg’, skriver politisk kommentor Hans Engell i sin klumme om Lars Løkkes tale på Moderatern­es tredje årsmøde.
FOTO: FRANK CILIUS/ RITZAU SCANPIX ’ Løkke er klar til alle sider og ingen aner, hvilken regering, der kommer ud af hans mandater efter et kommende valg’, skriver politisk kommentor Hans Engell i sin klumme om Lars Løkkes tale på Moderatern­es tredje årsmøde.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark