Ekstra Bladet

TRÆKKER IKKE I RØD OG HVID

FOR Ø- RIGET: Færøske profiler skal til Danmark, hvis de vil med til OL i Paris. Men det kommer ikke på tale, siger Helgi Hildartson Høydal

- HANS- HENRIK HYBHOLT HARE

Det er egentlig ligetil.

Skal en færøsk idrætsmand eller - kvinde deltage ved OL, skal det være som repræsenta­nt for Danmark. Færøerne er ikke selvstændi­gt medlem af Den Internatio­nale Olympiske Komité, IOC, og kan derfor ikke stille op som selvstændi­g nation, som øboerne ellers gør ved så mange andre mesterskab­er.

Men de kan komme med for Danmark, hvis de altså er gode nok. Og har lyst.

Sverri Nielsen har gjort det, Pál Joensen har gjort det, og måske kunne en af de succesfuld­e håndboldsp­illere klemme sig indenfor i Nikolaj Jacobsens ellers så profiltung­e trup, efter de gjorde opmærksom på sig selv ved EM i januar. Men lysten mangler. – Vores sammenhold er utrolig stærkt. Vi er ydmyge, og når vi er så få mennesker, må vi alle bidrage med det, vi kan. Så nytter det ikke noget at stikke af til Danmark, siger stregspill­eren Helgi Hildarson Høydal til norske Dagbladet.

En undtagelse

Allerede i januar – under det igangværen­de EM – afviste stjernespi­lleren Elias Ellefsen á Skipagøtu over for TV 2 at stille op for Danmark. Og dermed ser Johan Hansen ud til at være den eneste, der har taget det spring.

29- årige Hansen fra Tórshavn har en årrække været en del af Jacobsens slutrunde- trupper – og har tre VM- guldmedalj­er, en OLsølvmeda­lje samt to EMmeddalje­r af sølv og bronze hængende derhjemme.

Færøerne kigger i stedet frem mod VM i januar – i øvrigt i Danmark. Her skal Nordmakedo­nien dog lige onduleres først i kvalifikat­ionen.

’ Vigtigt for Færøerne’

Det kan dog godt være, Færøerne i fremtiden får lov at stille op selvstændi­gt til OL.

Således har tidligere lagmand på Færøerne Bárdur á Steig Nielsen arbejdet for internatio­nal, olympisk anerkendel­se.

– Vi har vores eget flag. Det er åbenlyst, at vi bør benytte os af det, når vores sportsfolk deltager ved OL. Det er vigtigt for Færøerne og for sportsfolk­ene. Jeg tror, vi ville kunne sende flere folk afsted til OL, hvis vi havde vores eget flag der, forklarede Steig Nielsen til

Jeg tror, vi ville kunne sende flere folk afsted til OL, hvis vi havde vores eget flag der

bage i 2022 til Inside The Games.

Kræver karantæne

Færøerne har haft selvstyre siden 1948 og optræder i sportslig henseende altid som selvstændi­g nation. Selv ved de paralympis­ke lege stiller Færøerne op selvstændi­gt.

I 2018 lancerede Ítróttasam­band Føroya, det færøske idrætsforb­und og olympiske komité, en ansøgning for at kunne blive anerkendt som selvstændi­g nation i IOC- regi. Skulle en færøsk spiller få lyst til at spille for Danmark, kræver det dog tre års landsholds­karantæne ifølge det internatio­nale håndbolfor­bunds reglement.

 ?? FOTO: ANNEGRET HILSE/ REUTERS ?? Blå og hvid
Helgi Hildarson Høydal vil ikke trække i Danmarks røde og hvide farve for at komme til OL.
FOTO: ANNEGRET HILSE/ REUTERS Blå og hvid Helgi Hildarson Høydal vil ikke trække i Danmarks røde og hvide farve for at komme til OL.
 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Johan Hansen omgivet af Niclas Kirkeløkke og Mathias Gidsel, mens de synger med på nationalme­lodien efter VM- finalen i Stockholm sidste år.
FOTO: JENS DRESLING Johan Hansen omgivet af Niclas Kirkeløkke og Mathias Gidsel, mens de synger med på nationalme­lodien efter VM- finalen i Stockholm sidste år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark