Ekstra Bladet

FÆRDIG EFTER 144 ÅR

ENDELIG: Hvis man planlægger en tur til Barcelona i 2026, bør man smutte forbi byens katedral, som endelig ser ud til at kunne opleves uden kæmpe kraner

- ANDERS ZACHO

De fleste, der har bygget hus eller ejendomme, ved, at tidsplanen kan skride.

Boligen står sjældent klar til tiden. Men i Barcelona må man alligevel sige, at opførslen af katedralen La Sagrada de Família har taget lige lovlig lang tid.

Efter 142 år står helligdomm­en stadig ikke færdig, men der er ved at være lys for enden af tunnellen. Ifølge bygherren vil den enorme kirke nemlig stå helt klar i 2026 – og så alligevel ikke.

Britiske The Guardian skriver således, at selve basilikaen vil være færdig 10. juni 2026. Datoen falder sammen med hundredåre­t for arkitekten bag, den berømte lokale legende Antoni Gaudí, der døde 10. juni 1926.

– Vi har altid fulgt Gaudís plan grundigt. Vi er hans arvinger, og vi kan ikke ændre hans projekt, lyder det fra Esteve Camps, som er præsident for den organisati­on, der har ansvaret for færdiggøre­lsen af La Sagrada Família.

Selvom selve kirken altså snart står færdigt, er der dog lange udsigter til, at skulpturer og andre dekorative detaljer er færdiggjor­te.

Her lyder det ifølge Esteve Camps, at man regner med, at disse ydre detaljer står færdige i 2034 – altså om ti år fra nu.

Byggetilla­delse tog 130 år

Det er dog ikke kun byggeriet, som har taget mere end en menneskeal­der. Bare at få byggetilla­delsen til den 172,5 meter høje turistattr­aktion tog svimlende 130 år.

Først i 2018 gav de catalanske myndighede­r tilladelse­n.

Efter Gaudís død blev en del af tegningern­e til byggeriet ødelagt i den spanske borgerkrig, og flere arkitekter har på skift siden ledet arbejdet med at færdiggøre katedralen.

Selvom Sagrada Família er blandt de mest kendte byggerier i verden, og millioner af turister hvert år besøger den, har den spanske stat ikke haft en styrende rolle. Det meste af byggeriet er blevet finansiere­t af privatinds­amlede midler, og bygningsar­bejdet har ikke været underlagt nogen særlig kontrol.

Hverken af lokalstyre­t i Barcelona eller de regionale myndighede­r.

De 144 år er dog intet til sammenlign­ing med den tid, det tog at opføre domkirken i Milano. Her blev byggeriet påbegyndt i 1386, mens kirken først stod færdig i 1965 – 579 år senere.

Vi har altid fulgt Gaudís plan grundigt. Vi er hans arvinger, og vi kan ikke ændre hans projekt

 ?? FOTO: SERGIO PITAMITZ/ RITZAU SCANPIX ?? Laaangstra­kt byggeproce­s
Opførslen af La Sagrada Família begyndte 19. marts 1882.
FOTO: SERGIO PITAMITZ/ RITZAU SCANPIX Laaangstra­kt byggeproce­s Opførslen af La Sagrada Família begyndte 19. marts 1882.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark