Ekstra Bladet

”Jeg havde ingen anelse om, at jeg havde en øjensygdom”

-

Jørn Wittenhoff tog til Louis Nielsen for at få nye briller. En synstest med sundhedstj­ek viste, at trykket i hans øjne var alt for højt. Det kan være tegn på grøn stær, og han kom derfor i behandling hos øjenlægen. Louis Nielsen investerer nu i nyt udstyr, som endnu bedre kan opdage de tidlige tegn på øjensygdom­me Jørn Wittenhoff arbejder som elektriker og er afhængig af et skarpt syn hver dag. Han er derfor glad for, at optikeren fangede tegn på grøn stær, inden sygdommen nåede at gøre skade på hans syn. Foto: Morten Degn - Det var mere end fire år siden, jeg havde været ved optikeren, og jeg vidste godt, at jeg trængte til nye briller. Men jeg havde ingen anelse om, at jeg faktisk gik rundt med en øjensygdom. Det fortæller 60- årige Jørn Wittenhoff. Han var taget til Louis Nielsen i Grenaa for at få nye briller. Besøget endte dog med en tur til øjenlægen. Sundhedstj­ekket, der tilbydes sammen med synstesten i butikken, viste et alarmerend­e højt tryk i hans øjne. Derfor reagerede chefoptike­r og medejer af butikken Helle Elkjær med det samme: - Et højt tryk kan være tegn på grøn stær, som er én af de mest almindelig­e øjensygdom­me. Samtidig fortalte Jørn, at både hans forældre og hans søster havde fået konstatere­t grøn stær, og så var jeg ikke i tvivl om, at han skulle hurtigt til øjenlægen, siger hun. Helle Elkjær kontaktede derfor samme dag Louis Nielsens netværk af danske øjenlæger, som altid sidder klar til at sparre med optikerne i butikkerne. De var enige i, at Jørn skulle ses af en øjenlæge.

Arvelig sygdom

- Jeg vidste godt, at jeg havde højere risiko for grøn stær, fordi det er i arveligt i familien. Men jeg troede, at jeg ville kunne mærke, hvis noget var galt, siger Jørn Wittenhoff. Mange kunder hos Helle Elkjær og hendes optikerkol­leger tror det samme, men ofte er sygdommen symptomfri, forklarer hun:

- Når grøn stær er meget fremskrede­n, vil den skade synet permanent. Det mærker man selvfølgel­ig. Men ofte vil der være en lang periode med forhøjet tryk, inden sygdommen skader synsnerven, hvor man ikke mærker noget.

Vigtigt med jævnlige synstest

Derfor anbefaler Helle Elkjær og andre optikere synstest med sundhedstj­ek jævnligt - gerne hvert andet år. - Det øger chancen for, at vi finder tegn på øjensygdom­me i god tid. Så kan vi hjælpe kunderne videre til øjenlæge, inden deres syn tager skade, siger hun. Jørn Wittenhoff var ifølge hans øjenlæge heldig, at hans syn ikke var blevet permanent skadet af sygdommen, inden han kom i behandling. - Jeg håber, at jeg ved at fortælle min historie, kan gøre andre opmærksomm­e på, at de skal få undersøgt synet jævnligt. Også selvom de ikke kan mærke, at noget er galt, siger han.

Investerer millioner i øjensundhe­d

For at hjælpe fl ere borgere, der går rundt med tidlige tegn på øjensygdom, investerer Louis Nielsen millioner i nye maskiner kaldet OCT (Optical Coherence Tomography). Maskinen kan via digitale 3D- scanninger se flere detaljer om øjnenes sundhed. Dermed kan optikerne opdage tegn på øjensygdom tidligt og i samarbejde med Louis Nielsens unikke øjenlægene­tværk hjælpe kunderne videre til udredning og eventuel behandling, hvis det er aktuelt. Det forklarer Henrik Laursen, som er klinisk chef i Louis Nielsen.

Få undersøgt synet gratis

- Rigtig mange går desværre rundt med øjensygdom­me eller begyndende øjensygdom­me uden at vide det og dermed uden at være i behandling. Det kan give synstab, som ellers kunne være begrænset eller helt forhindret. Vi investerer i OCT- maskiner til alle butikker, så vi kan fi nde tegn på øjensygdom­me i så tidligt et stadie som muligt – faktisk op til flere år før, synet ellers tager skade, siger han. Hos Louis Nielsen kan du få en gratis synstest med sundhedstj­ek.

“Jeg troede, bare, jeg trængte til nye briller” - Jørn Wittenhoff

 ?? ??
 ?? ?? Det var Jørns svigerdatt­er Michelle, som arbejder hos Louis Nielsen Grenaa, der overtalte ham til at få en synstest med sundhedstj­ek. Han havde ikke regnet med, at optikeren ville fi nde tegn på grøn stær, da han ikke kunne mærke, at noget var galt med hans syn. Foto: Morten Degn
Det var Jørns svigerdatt­er Michelle, som arbejder hos Louis Nielsen Grenaa, der overtalte ham til at få en synstest med sundhedstj­ek. Han havde ikke regnet med, at optikeren ville fi nde tegn på grøn stær, da han ikke kunne mærke, at noget var galt med hans syn. Foto: Morten Degn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark