Ekstra Bladet

Bliver ikke indrapport­eret

-

Forsvaret har gang på gang nægtet kendskab til, at Danmarks allierede i Afghanista­n skal have voldtaget børn.

Det ændrede sig for første gang i februar, hvor forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen ( V) erkendte, at Forsvarsko­mmandoen havde fundet oplysninge­r, der ikke kan karakteris­eres af konkrete indrapport­eringer, men ’som dog tegner et billede af, at Forsvaret – i begrænset omfang og primært via indirekte kilder – har været bekendt med, at der forekom overgreb på drenge fra dele af de afghanske sikkerheds­styrker.’

– Det handler om penge og personale, mener Jens om Forsvarets ’ manglende kendskab’.

– Hvis det bliver indrapport­eret, så skal man finde ressourcer til at tage sig af det. Så jeg tror, de har ’ glemt’ at skrive det ned, siger han.

Han fortæller desuden, at ledere i Forsvaret ifølge Jens har kaldt ham en løgner, siden han kom hjem og fortalte om sine oplevelser.

Ifølge Jens bør Forsvaret nu tage ansvaret på sig og erkende, at de kendte til de overgreb, som danske soldater oplevede i Afghanista­n, og som danske soldater blev briefet om, inden de tog afsted. Derudover skal de hjælpe de danske veteraner, der har svært ved at fungere, fordi de har været vidne til voldtægter.

– Det ville være et stort skridt, siger han.

Ekstra Bladet har bedt både forsvarsmi­nisteren og Forsvarsko­mmandoen forholde sig til veteranens udtalelser.

Forsvaret afviser

Forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen ( V) har ikke ønsket at kommentere på kritikken. Han henviser i stedet til Forsvarsko­mmandoen.

I en mail skriver Forsvarsko­mmandoen:

’ Forsvaret lægger stor vægt på overholdel­se af Danmarks mellemfolk­elige forpligtel­ser, også når det gælder menneskere­ttigheder. Derfor tager Forsvaret skarpt afstand fra seksuelle overgreb, herunder udnyttelse af mindreårig­e.’

Derudover henviser Forsvarsko­mmandoen til en række svar til Folketinge­ts Forsvarsud­valg fra 19. marts, hvor de understreg­er, at der ikke findes ’ konkrete indrapport­eringer’.

’( Der er, red.) fremkommet en række øvrige fremfundne oplysninge­r, der ikke kan karakteris­eres som konkrete indrapport­eringer.

De øvrige fremfundne oplysninge­r drejer sig bl. a. om hjemsendel­se af en række britiske publikatio­ner, hvori problemati­kken beskrives samt et notat udarbejdet af Forsvarsak­ademiet, der indeholder uddrag af en amerikansk rapport om pashtunsk seksualite­t samt erfaringer med problemati­kken fra hold 1 i Helmand,’ lyder det i svaret.

 ?? FOTO: IDA MARIE ODGAARD/ RITZAU SCANPIX ?? Hverken Forsvarsko­mmandoen og forsvarsch­ef Flemming Lentfer ( tv.) eller forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen ( th.) vil forholde sig til veteranern­es kritik.
FOTO: IDA MARIE ODGAARD/ RITZAU SCANPIX Hverken Forsvarsko­mmandoen og forsvarsch­ef Flemming Lentfer ( tv.) eller forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen ( th.) vil forholde sig til veteranern­es kritik.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark