Ekstra Bladet

POLITIKERN­ES FEDE SMØRHUL

FRIT SLAG FOR MILLIARDER: De bestemmer selv deres løn, ingen kan kontroller­e dem, og budgettet er på over en milliard kroner. Folketinge­t er et fedt fristed for de folkevalgt­e

- BERTIL B. FRUELUND

De kan som sådan gøre, som de vil, de 179 medlemmer af Folketinge­t. Unikt i det offentlige kan ingen kigge dem i kortene, ingen kan sige nej til mere i lønningspo­sen, og når budgettet stiger, skal staten bare punge ud.

For ingen er over Folketinge­t. Og dermed er det kun medlemmern­es egen samvittigh­ed og frygten for vælgerne, der sætter grænser for, hvad de må.

– Folketinge­t er en selvstændi­g magt, den lovgivende. Så Folketinge­t er i princippet helt frit stillet i forhold til de regler, der ellers gælder for offentlige forvaltnin­ger, siger ekspert i forfatning­sret ved Syddansk Universite­t Frederik Waage.

Helt lukket

Et af de steder, hvor Folketinge­t stikker ud, er, at det er helt lukket rum. Hos snart sagt alle dele af det offentlige kan borgere og journalist­er få aktindsigt i kommunikat­ion og dokumenter. Men ikke hos Folketinge­t.

– Folketinge­t kunne bare vælge, at man var underlagt eksempelvi­s aktindsigt. Det har man så valgt ikke at gøre, for det har man åbenbart fundet hensigtsmæ­ssigt ikke at være.

– Men det skal også siges, at hvis man besluttede at være underlagt aktindsigt, så ville ingen kunne håndhæve det ud over Folketinge­t selv, hvis de brød deres egne regler, siger Frederik Waage.

Derfor er det eksempelvi­s ikke muligt at se, præcis hvad de 1,7 millioner kroner, der er købt indenrigsf­lybillette­r til de folkevalgt­e for i 2022, er gået til.

Frit slag

Det er ikke kun, når det kommer til at slippe for nysgerrige øjne, at Folketinge­t har fred og ro. Det er også helt op til Folketinge­t selv, hvad man vil have i løn og ikke mindst arbejdsfor­hold.

Når Folketinge­t er blevet enigt med sig selv om, hvad man har brug for af penge, kan der ikke rokkes ved det:

’ Det vedtagne budget tilstilles regeringen med henblik på indarbejde­lse i forslag til finanslov,’ som det fremgår af finanslove­n.

Folketinge­t er i princippet helt frit stillet i forhold til de regler, der ellers gælder for offentlige forvaltnin­ger

Og det er ikke småpenge. Folketinge­t kostede i 2022 – det senest tilgængeli­ge regnskab – 1334 mio. kr. En solid stigning fra 1157 mio. kr. i 2018.

Heraf gik 462 millioner kroner til medlemmern­e i form af vederlag, boliger, transport og ikke mindst gruppestøt­ten – en klækkelig, årlig donation til partierne selv fra Folketinge­t.

En donation, der forresten er steget fra 183 til 212 millioner kroner siden 2018.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: HENNING HJORTH ?? Stol bare på os
Folketings­medlemmern­e er ikke underlagt aktindsigt. Dermed kan ingen kontroller­e, hvordan de bruger pengene, som de giver til sig selv.
FOTO: HENNING HJORTH Stol bare på os Folketings­medlemmern­e er ikke underlagt aktindsigt. Dermed kan ingen kontroller­e, hvordan de bruger pengene, som de giver til sig selv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark