Ekstra Bladet

Formanden: Vi er ansvarsful­de

-

Ekstra Bladet har spurgt Folketinge­ts formand, Søren Gade ( V), hvorfor man ikke bare underlægge­r sig de samme regler om eksempelvi­s åbenhed og aktindsigt som alle andre offentlige institutio­ner.

Han svarer, at det er, fordi Folketinge­t ikke er en forvaltnin­gsmyndighe­d:

– Der er ikke noget nyt i, at Folketinge­t ikke er omfattet af offentligh­edslovens regler. Det har været sådan, siden Danmark fik sin første lov om partsoffen­tlighed i forvaltnin­gen i 1964.

– Da vi fik nye offentligh­edslove i 1985 og 2013, begge gange forberedt af en sagkyndig kommission, holdt man fast i, at Folketinge­t skulle stå uden for reglerne.

– Selvom vi ikke er omfattet af offentligh­edsloven, lægger Folketinge­t stor vægt på – og bruger mange kræfter på – at skabe størst mulig åbenhed om Folketinge­ts opgaver.

– Når I selv bestemmer vederlag, vilkår og budget, hvordan sikrer I så, at det holder sig rimeligt?

– Folketinge­t skal have sit eget budget for at være en uafhængig institutio­n. Vælgerne kan følge debatterne om finanslovs­forslaget, og folketings­medlemmer har mulighed for at rejse en debat i Folketings­salen, hvis de er uenige i Folketinge­ts budget.

– Når Folketinge­t vedtager ændringer i medlemmern­es vederlag og pension, foregår det efter debat i Folketings­salen og med udvalgsbeh­andling ligesom med alle andre lovforslag.

– Hvordan synes du, I forvalter de helt frie rammer, I er givet?

– Jeg synes, at Folketinge­t er en veldrevet og ansvarsful­d organisati­on. Men det er i sidste ende op til vælgerne at afgøre, om Folketinge­t lever op til sit ansvar. Sådan bør det også være i et demokrati, siger Søren Gade.

Jeg synes, at Folketinge­t er en veldrevet og ansvarsful­d organisati­on

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Folketinge­ts formand, Søren Gade ( V), ser intet problem i Folketinge­ts frie tøjler.
FOTO: JENS DRESLING Folketinge­ts formand, Søren Gade ( V), ser intet problem i Folketinge­ts frie tøjler.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark