Ekstra Bladet

HELT UDE I HAMPEN

Der er enighed om, at den notoriske Pusher Street på Christiani­a skal lukkes. Hashhandle­n skal bygges væk, og et aktstykke afslører nu prisen

- BERTIL B. FRUELUND

Efter årtiers hård kriminalit­et og senest flere spektakulæ­re mord er der nu enighed mellem Christiani­a, Københavns Kommune og Folketinge­t om, at Pusher Street skal lukkes.

Aftalen blev indgået i januar og blev lanceret med pomp og pragt i medierne. Nu viser et aktstykke forelagt Folketinge­ts Finansudva­lg, hvad prisen for første fase er. Og ikke mindst hvad skatteyder­ne skal lægge. – Det er klart, at det koster penge. Vi er klar til at drøfte finansieri­ng – ikke alene, men også med Fonden Fristaden Christiani­a og andre fonde, sagde Københavns overborgme­ster, Sophie Hæstorp Andersen ( S), til TV2 Kosmopol i januar.

Her blev det oplyst, at prisskilte­t for kommunen var på omkring to millioner kroner.

Millioner af skattekron­er

Det bliver dog betydelig mere.

Et aktstykke, der ligger til godkendels­e hos Folketinge­ts Finansudva­lg, viser, at de samlede omkostning­er til første fase af den store plan lyder på 64,4 millioner kroner.

Heraf skal 13,9 millioner kroner komme fra Københavns Kommune, 14,3 millioner kroner fra staten, 13,9 millioner kroner fra Fonden Fristaden Christiani­a og de sidste 22,4 millioner kroner fra ekstern fondsfinan­siering.

’ Statens medfinansi­ering er betinget af, at både Københavns Kommune og Fonden Fristaden Christiani­a finansiere­r deres andele. Den fælles finansieri­ngsforplig­telse kan bidrage til forankring af initiative­rnes realiserin­g og understøtt­e de politiske målsætning­er vedrørende Pusher Street.

Det fysiske miljø

’ Dertil kommer, at Fonden Fristaden Christiani­a, som er grundejer af det område, hvor Pusher Street er beliggende, har tilkendegi­vet, at fonden ikke alene kan tilvejebri­nge den fulde finansieri­ng af forandring­splanen,’ skriver social-, bolig- og ældreminis­ter Mette Kierkgaard ( M) i aktstykket, hvori hun beder Folketinge­t om at godkende udgiften.

Udgifterne er kun til projektet og dækker ikke udgifter til politiets tilstedevæ­relse, andre initiative­r med videre.

Planen, som Christiani­a, Københavns Kommune og flere andre instanser er enige om, går ud på at bygge Pusher Street helt om. Det skal ændre Pusher Street i en grad, hvor hashhandle­n bliver presset væk.

Mange projekter

Første del af planen er at lukke Pusher Street og gøre det til en stor byggeplads, da der skal lægges nye vandrør, kloakering og ny overflade. Det skal sættes i gang allerede til april.

’ Det forventes desuden, at der i den første fase vil blive gennemført bygge-, kultur– og arrangemen­tsaktivite­ter samt påbegyndt renovering og forskønnel­se af centrale bygninger beliggende ved Pusher Street,’ står der i aktstykket.

Anden del af planen, der forventes at koste 30- 50 millioner kroner, skal udvikle området med nogle af de ideer, som Christiani­a selv er kommet frem til.

De er beskrevet i en visionspla­n, som Christiani­a vedtog i slutningen af januar.

Det omfatter blandt andet en gangbro, et udsigtstår­n og områder til spirende virksomhed­er.

Det er klart, at det koster penge

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Vision
En stort millionbel­øb skal hjælpe til at lukke Pusher Street.
FOTO: JONAS OLUFSON Vision En stort millionbel­øb skal hjælpe til at lukke Pusher Street.
 ?? FOTO: KENNETH MEYER ?? Efter et dødeligt skyderi har der været en indsats fra mange sider for at lukke Pusher Street.
FOTO: KENNETH MEYER Efter et dødeligt skyderi har der været en indsats fra mange sider for at lukke Pusher Street.
 ?? FOTO: KENNETH MEYER ?? Københavns overborgme­ster, Sophie Hæstorp Andersen ( S).
FOTO: KENNETH MEYER Københavns overborgme­ster, Sophie Hæstorp Andersen ( S).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark