Ekstra Bladet

FORSVARETS BLOTTEDE AKILLESHÆL

MASSIVT PROBLEM: Danmark skal bruge 200 milliarder kroner ekstra på at opbygge Forsvaret. Men alt det nye udstyr kan være ligegyldig­t, hvis ikke problemet med voldsom mandskabsm­angel bliver løst

- BERTIL B. FRUELUND

Statsminis­ter Mette Frederikse­n ( S) har igen og igen fortalt, hvor alvorlig situatione­n er efter Ruslands invasion af Ukraine.

Og hvorfor Danmark derfor skal investere yderligere 200 milliarder kroner i Forsvaret.

Milliarder og atter milliarder skal postes i nyt militært isenkram.

Mangler personel

Betydelig færre skal postes i at løse det, som både eksperter og Forsvarets fagforenin­ger beskriver som det største problem: mandskabsm­angel.

Tilbage står det enorme spørgsmål: Hvad man skal bruge nye kampvogne, kanoner, missiler og skibe til, hvis der ikke er folk til at betjene dem?

’ Mandskabsm­angel er Forsvarets altoversky­ggende udfordring, som har været kendt i årevis, og som kun er vokset i omfang de seneste 15 år. Hæren mangler hver fjerde soldat, officersaf­gangen er på 13- 14 procent, og det er de yngste, som forlader Forsvaret’

’ Problemet er så massivt bredt i hele Forsvaret, at det bliver svært at vokse på trods af flere værnepligt­ige, for der er ganske enkelt ikke personel til at uddanne alle de nye værnepligt­ige,’ skriver chefredakt­ør på forsvarsme­diet Olfi Peter Ernstved Rasmussen til Ekstra Bladet.

Afgørende forudsætni­ng

Men nu skal Forsvaret altså være endnu større. Og ifølge forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen ( V) skal der være en fast, tung brigade på hele 6000 mand i 2028.

Hvordan det skal lykkes, når man for nuværende ikke kan stille 750 mand i Baltikum, er et åbent spørgsmål.

’ Jeg håber inderligt, at politikern­e kommer op med en seriøs plan for, hvordan vi kan stille en tung brigade i 2028. Det er muligt, men det kræver massive investerin­ger i våben, ammunition, materiel og personel her og nu.

’ Jeg har umiddelbar­t svært ved at se, hvordan de vil nå det. Men jeg tillader mig at være skeptisk optimist,’ skriver Poul Ernstved Rasmussen.

’ HR- initiative­r’

Regeringen og partierne bag det store forsvarsfo­rlig skriver selv, at rekrutteri­ng og fastholdel­se er en ’ afgørende forudsætni­ng’ for hele planen.

Derfor er der afsat 3,5 milliarder kroner til ’ HRinitiati­ver’ i forsvarsfo­rliget. Ikke mange af dem er fremme endnu, men fokus er på blandt andet ret til uddannelse. At man har fokus på det, kalder Poul Ernstved Rasmussen for ’ glædeligt’.

’ Men de indledende initiative­r løser ikke udfordring­erne inden 2028, og fra politisk hold er man nødt til at tage helt andre metoder i brug for at fastholde personel.’

Ikke mere i løn

’ Det kræver bedre ansættelse­sforhold, løn, tillæg eller skattefrih­ed for udsendt personel. Men også noget så banalt som ordentlig mad til rimelige penge vil have en positiv effekt. Jeg mangler stadig at se de initiative­r, der for alvor kan forbedre situatione­n.’ Hvad politikern­e dog ikke vil give, er en bedre løn. Det, på trods af at både soldater og fagforenin­ger peger på netop lønnen som afgørende.

En almindelig soldat tjener lige nu omkring 24.500 kroner om måneden. En gennemsnit­lig vagt i det civile, der kan nyde faste arbejdstid­er og ingen udsendelse­r, får omkring 29.000 kroner.

’ Man kan godt fastholde medarbejde­rne med en lav løn, hvis alt andet fungerer og er attraktivt. Det er det ikke nu, og derfor er politikern­e nødt til også at se på løn og ansættelse­svilkår,’ vurderer Peter Ernstved Rasmussen.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: ERIC LERDRUP BOURGOIS / FORSVARET ?? Ingen gider hæren
Danmark måtte efter et lille år opgive at stille en bataljon under Nato i Letland, fordi man mangler folk.
FOTO: ERIC LERDRUP BOURGOIS / FORSVARET Ingen gider hæren Danmark måtte efter et lille år opgive at stille en bataljon under Nato i Letland, fordi man mangler folk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark