Ekstra Bladet

Julie kæmpede i dagligdage­n

-

Julie Dalsgaard Lund er en af de mange danskere, der lever med en stofskifte­sygdom.

– Jeg har lavt stofskifte på grund af en autoimmun sygdom, Hashimotos, som jeg fik konstatere­t i 2003, siger hun.

Dengang var Julie kun 23 år, og hun studerede på universite­tet, da hun begyndte at mærke invalidere­nde gener af stofskifte­sygdommen.

– Jeg var afsindig træt og havde svært ved at overskue daglige gøremål. Jeg kunne ikke huske noget. Jeg glemte simpelthen alt.

Uforklarli­g træthed

Julie Dalsgaard Lund var vant til at dyrke meget motion.

– Jeg løb sammen med en veninde på det tidspunkt, og jeg havde været vant til at løbe langt, men det måtte jeg pludselig opgive. Jeg kunne ikke engang overskue to kilometer længere.

Selv en simpel cykeltur, som hun aldrig tidligere havde haft problemer med, var uoverskuel­ig.

Det var heller ikke kun trætheden, der var et akut opstået problem. Hukommelse­stabet gjorde, at Julie havde svært ved at følge med på studiet, hvor hun intet kunne huske fra undervisni­ngerne.

– Jeg anede ikke, hvad der var galt, men jeg kunne mærke, at der var noget, så jeg gik til lægen og bad ham om at tage nogle blodprøver.

Julie havde aldrig gættet, at de ville vise, at hun havde en stofskifte­sygdom, men medicinen ændrede alt for hende.

– Jeg kom på medicin, og jeg var en af de heldige, der ret hurtigt oplevede en effekt.

– Tre uger efter at jeg begyndte på medicinen, bestod jeg en eksamen på mit studie, hvor jeg før intet kunne huske, fortæller hun.

Jeg var afsindig træt og havde svært ved at overskue daglige gøremål

Det virker for mig

Selvom medicinen har gjort en kæmpestor forskel for Julie, så lever hun stadig med gener af sin sygdom.

– Jeg kan primært mærke det på trætheden, og at hukommelse­n ryger. Min mand siger, at han tydeligt kan se det på længden af mine lister, fortæller Julie.

Foruden medicinen har hun også fundet ud af, at det hjælper hende at have faste rutiner med motion og sund kost.

– Jeg har mest energi om morgenen, så jeg dyrker en eller anden form for motion hver morgen, inden børnene står op. Hvis jeg ikke kan holde til at løbe en tur, så går jeg en tur. Det har en tydelig effekt for mig, siger hun.

 ?? FOTO: STOFSKIFTE­FORENINGEN ?? Julie Dalsgaard Lund lider af lavt stofskifte og er formand for Stofskifte­foreningen, der forsøger at udbrede kendskabet til sygdommen.
FOTO: STOFSKIFTE­FORENINGEN Julie Dalsgaard Lund lider af lavt stofskifte og er formand for Stofskifte­foreningen, der forsøger at udbrede kendskabet til sygdommen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark