Ekstra Bladet

DIN SMARTPHONE SKAL HOLDE I FLERE ÅR

De billigste telefoner vil måske forsvinde helt, men de tilbagevær­ende vil kunne repareres og opdateres i længere tid

- JOHN G. PEDERSEN MEREMOBIL. DK redaktione­n@ eb.dk

Nu spændes der snart ben for brug og smid væk- kulturen på mobil- området. Det er rigtig gode nyheder. ❘ flere år har jeg argumenter­et for, at de helt billige telefoner burde fjernes fra markedet. Måske vil den nye □U- lov, der træder i kraft 20. juni 2025, endelig sætte en stopper for disse.

Årsagen til min modvilje overfor de billigste telefoner, dem fra 1500 kroner og nedefter uden abonnement, er, at de ganske simpelt er for dårlige.

Der er for lidt RAM, systemets arbejdshuk­ommelse, lille lagerplads, dårlig skærmkvali­tet, ringe kameraer og uddaterede processore­r og chipsetpla­tforme. Til gengæld holder mobilerne strøm i lang tid, da du alligevel ikke gider bruge dem.

□fter min opfattelse er disse telefoner affaldspro­dukter, der endda sælges som helt nye telefoner men med forældede softwarepl­atforme – som en gammel Android-version, der ikke nødvendigv­is bliver opdateret.

Ser flot og billigt ud

Fælles for de billigste telefoner er, at de ser flotte ud i katalogern­e og reklamerne på nettet. Jeg tror, at mange tænker ’ Wow! Det var da ellers en god pris. Jeg bruger jo ikke min telefon så meget’.

Det er også fint nok, hvis du reelt KUN ringer, sender en sms og kun lejligheds­vis bruger Mit❘D. Men jeg lover dig, at hvis dit brugsmønst­er ændrer sig, så opdager du, at telefonen er for langsom og generelt for ringe.

Gennem tiden har jeg set, hvordan telefonern­e i forhold til softwaren er ’ købt som beset’; producente­rne har kun meget sparsomt opdateret systemplat­formen eller sikkerheds­delen.

Den gode nyhed er, at en kommende □U- lov stiller krav om, at telefonern­e skal opdateres i mindst fem år, fra telefonen tages af markedet. Det bliver således slut med at sprøjte telefoner ud, hvorefter man vender ryggen til og glemmer alt om produktet, der til sidst bliver til elaffald.

Efter min opfattelse er disse telefoner affaldspro­dukter

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark