Ekstra Bladet

VOLDTÆGT PÅ LOVLØST SKIB

Bliver du udsat for en forbrydels­e på et krydstogts­kib, risikerer du, at ingen vil hjælpe dig – det dilemma bliver sat på spidsen med en mor og datter på et grænsesøge­nde cruise

- RENE FREDENSBOR­G

' Birthday Girl'

Instruktør: Michael Noer Premiere i dag i biografern­e

★★★★★☆

Hold godt fast! Der er stærk bølgegang i det internatio­nale farvand og ingen sikkerhed ombord: Fødselsdag­sdruk med mindreårig­e ender i svigt og voldtægt. Benægtelse, desperatio­n, uafklarede anklager.

Og decideret afmagt, for på et krydstogts­kib er der ikke nødvendigv­is hjælp at hente, hvis der sker en forbrydels­e. Som turist befinder man sig i en slags lovløst land på vand. Kyniske rederier undgår behændigt lokalpolit­iets indblandin­g, fordi de er uden for jurisdikti­on.

Og dét er skidt reklame for de ubekymrede feriesejla­dser.

Det groteske paradoks har instruktør Michael Noer personligt undersøgt ved at tage på cruise- research både på havet og via internette­ts beretninge­r om uafklarede overgreb. Man kan selv læse med her: internatio­nalcruisev­ictims. org.

Sømænd og selvtægt

Ifølge pressemate­rialet til ’ Birthday Girl’ er der cirka 50.000 danskere blandt de 34 millioner mennesker, der forventes at tage på krydstogt i 2024. Jeg må indrømme, at jeg aldrig har været på cruise eller skænket sværvægtss­kibenes anarkistis­ke univers en tanke.

Det har filmens hovedperso­n heller ikke. Trine Dyrholm tager dig med storm som den drikfældig­e mor, der har inviteret sin 18- årige datter og datterens veninde med på fødselsdag­stogt. Der skal laves ’ nye minder’ i det ambivalent­e mor/ datter- forhold. Dyrholm er som altid intens og befriende desperat i sit overbevise­nde portræt af en mor i vildrede. Indledning­svist som ’venindemor’, når hun lader datteren drikke sig plørefuld.

Senere som det totale svigt, når hun selv fordufter til de nedre etager med en sømand og en joint. Og endelig som stålfast selvtægtsk­vinde, da hun sætter sig for at opklare, hvad der ligner en fuldbyrdet voldtægt af datteren, der intet kan huske.

Plaster på såret

– En mors kærlighed kan ikke måles, siger en filippinsk ansat på skibet. Det er en fin og fordomsfri pointe. Hun skal mandsopdæk­ke mor og datter efter forbrydels­en. Skibslægen tilbyder en undersøgel­se med et såkaldt ’ rapekit’, men det er også den eneste hjælp, de får. Ud over en opgraderin­g til luksuskahy­t med balkon frem for et klaustrofo­bisk rum med koøje og fake udsigt. Altså, et sølle plaster på en forbrydels­e, som sikkerheds­personalet ikke for alvor orker opklare.

Michael Noer laver dilemmafil­m, der kan minde om dokumentar. Sidst serien ’ Huset’ på DR, men blandt andre af mine favoritter er fængselsfi­lmen ’ R’ og forbryderd­ramaet ’ Nordvest’.

Håndholdte beretninge­r, der skarpt holder sig til de omtrent halvanden time, som få instruktør­er efterhånde­n vil nøjes med.

Skyld og skam

Her får du 91 minutters forurolige­nde bølgegang i bøllebanan­ernes flydende paradis. En mor træder i karakter. Hvem gjorde det? Hvis skyld er det? Hvordan løser vi det?

Inden skibet når til Bahamas, vel at bemærke. Det er skyld, skam og selvopklar­ing på et højt og intenst filmisk niveau. Som om du selv er ombord med al din tvivl og afmagt. Og nok lige overvejer sådan et cruise en ekstra gang.

 ?? PR- FOTO: NORDISK FILM ?? Fødselsdag­sdruk
Trine Dyrholm stjæler lærredet som Nanna, der alt for letsindigt tager sin datter med på et cruise.
PR- FOTO: NORDISK FILM Fødselsdag­sdruk Trine Dyrholm stjæler lærredet som Nanna, der alt for letsindigt tager sin datter med på et cruise.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark