Ekstra Bladet

HOVSA- MISSILET SPØGTE IGEN

I går spøgte en gammel kending, da en fejl på et af Søværnets missiler på fregatten Niels Juel lukkede trafikken til søs nær Storebælts­broen

- LASSE EGERIS

Kun få timer efter at skandale- fregatten Iver Huitfeldt var lagt til kaj ved flådestati­onen i Korsør, så en ny fregat- fadæse dagens lys i går eftermidda­gs.

Her blev både luftrum og søtrafikke­n lukket, da der opstod en fejl på et Harpoon- missil på fregatten Niels Juel under en test af missilets affyringss­ystem.

Her blev missilets såkaldte løfteraket aktiveret, hvorefter det ikke var muligt at deaktivere den igen.

Risiko for affyring

Der var dog ikke fare for, at missilet kunne sprænge, men alene at det 700- 800 kilo tunge missil kunne blive affyret ’ nogle’ kilometer, skrev Forsvaret i en pressemedd­elelse.

’ Harpoon- missilet er et skarpt missil, men det er kun boosteren, som er aktiveret i forbindels­e med testen, og der er derfor ikke fare for, at missilet kan sprænges eller række længere, end booster- raketten kan løfte,’ lød det i pressemedd­elelsen.

Konkret vurderer Forsvaret dog alligevel, at risikoområ­det strakte sig fem til syv kilometer fra flådestati­onen i Korsør og i en højde af en kilometer ud over vandet i sydlig retning. Forsvaret rekvirered­e derfor specialist­er til fregatten, som skulle få styr på det drilske missil. Omkring klokken 20.30 bekræftede Bo Overgaard, næstkomman­derende i Søværnskom­mandoen, over for DR, at der nu var styr på det og faren var afblæst. Skibs- og flytrafikk­en forventes genåbnet i løbet af aftenen.

Skandalen om Iver Huitfeldt tog i går eftermidda­gs en ny drejning, da Forsvarsmi­nisteriet bekræftede over for Ritzau, at Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e ( FE) skal undersøge en række lækager i forbindels­e med sagen.

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? Festlig fregat
Der blev arbejdet intensivt på Niels Juel, efter testen af Harpoon- systemet gik i ged i går eftermidda­g.
FOTO: PER RASMUSSEN Festlig fregat Der blev arbejdet intensivt på Niels Juel, efter testen af Harpoon- systemet gik i ged i går eftermidda­g.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark