Ekstra Bladet

’ BESYNDERLI­GT’

På Facebook deles falske og manipulere­de annoncer om kendte danskere – til trods for anmeldelse­r til både Meta og politiet er annoncerne endnu i live

- EMMA RASMUSSEN HENDRIK JACOBSEN

I flere uger har der på Facebook floreret en række falske annoncer og billeder af TV 2- vært Divya Das, som på det sociale medie er blevet manipulere­t, så det ser ud, som tv- værten har fået et blåt øje.

Skader, som ifølge de falske artikler skulle stamme fra vold begået mod hende af hendes mand, Kim Bildsøe Lassen, nyhedsvært for DR.

Men selvom Divya Das og Kim Bildsøe Lassen har anmeldt de falske annoncer til techgigant­en, og DR sågar har politianme­ldt sagen, har Meta, som står bag Facebook, endnu ikke reageret.

Ekspert med kritik

Det vækker kritik fra lektor på SDU og jurist med ekspertise i internette­t Jøren Ullits, der ikke er synderligt imponeret over Metas strategi.

Omvendt overrasker den ham heller ikke.

– På den lange bane er det ikke en særlig hensigtsmæ­ssig markedsstr­ategi for deres vedkommend­e ikke at fjerne annoncerne proaktivt. Men på den korte bane gør de det helt sikkert, fordi det genererer en masse trafik, siger Ullits.

Han mener, at Meta står med et særligt ansvar.

– Tiden er afgørende. Det bliver spredt, og når en annonce fjernes, dukker tre nye op, siger han og understreg­er, at det er afgørende, at Meta reagerer hurtigt på de falske annoncer.

Fjerner det ikke

Der sker imidlertid ikke en pind.

Tv- vært Kim Bildsøe Lassen udtrykte for få dage siden sin frustratio­n over Facebooks nølen i et opslag på Facebook.

Derudover har flere Facebook- brugere, som Ekstra Bladet har været i kontakt med, forklaret, at de har anmeldt annoncerne – uden held.

De har i stedet modtaget følgende svar fra Meta: ’ For at sørge for, at vores gennemgang af anmeldelse­r er så fair som muligt, bruger vi de samme standarder for annoncer, når vi gennemgår anmeldelse­r. Vi har kigget på det og vurderet, at denne reklame ikke står i modstrid med vores standarder for annoncer.’ Meta fortsætter:

Besynderli­gt

’ Fordi du har anmeldt den, vil vi ikke vise dig annoncen igen. Du kan også få indflydels­e på, hvad du ser ved at skjule annoncer eller dele dine annonce- præference­r med os.’

I Metas annoncerin­gsstandard­er skriver de om uacceptabe­lt og vildledend­e indhold:

’ Meta forbyder annoncer med indhold, som er blevet afkræftet af faktatjekk­ere fra tredjepart.’ Annoncerne om Divya Das og Kim Bildsøe Lassen er som bekendt blevet både afkræftet og anmeldt af hovedperso­nerne selv, og ifølge Jøren Ullits giver det ikke meget mening.

– Det forekommer mig besynderli­gt. Det ( tredjepart, red.) er nok et af de elastikbeg­reber, Meta bruger til at afvise en anmeldelse, siger han.

Når jeg har anmeldt noget, har jeg fået et autogenere­ret svar

Når en annonce fjernes, dukker tre nye op

 ?? FOTO: KIRILL KUDRYAVTSE­V/ RITZAU SCANPIX FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Flere brugere har anmeldt de falske annoncer til Facebook uden held.
Divya Das og Kim Bildsøe Lassen kæmper tilsynelad­ende en forgæves kamp mod Meta. Op ad bakke
FOTO: KIRILL KUDRYAVTSE­V/ RITZAU SCANPIX FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Flere brugere har anmeldt de falske annoncer til Facebook uden held. Divya Das og Kim Bildsøe Lassen kæmper tilsynelad­ende en forgæves kamp mod Meta. Op ad bakke

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark