Ekstra Bladet

Havneansat tiltalt

-

I en aktuel sag fra Sverige, hvor en ansat i Helsingbor­g havn er tiltalt for indsmuglin­gen af flere kilo kokain, understreg­es det, at farvandet nord for Danmark er et yndet sted at smide narkolever­inger, der skal videre nordpå.

I sagen mod havnearbej­deren har anklagemyn­digheden blandt andet en række beskeder fra den krypterede tjeneste SKY- ECC, som ifølge politiet indikerer, at havnearbej­deren har overvåget toldvæsnet­s indsats, informeret om foreståend­e kontroller og bistået i indsmuglin­gen af flere hundrede kilo kokain i fryseconta­inere sejlet til Helsingbor­g havn fra blandet andet Ecuador. Ekstra Bladet har søgt aktindsigt i svensk politis efterforsk­ningsmater­iale, og her fremgår det, hvordan sendingern­e i åbenbare vendinger bliver diskuteret over den krypterede tjeneste. ’ Kan det være lidt nordligt? For der er et vrag ( formentlig­t skibsvrag, red.) lidt nord for Danmark. Så hvis de sejler forbi der, smider og forsætter til Gøteborg,’ står der blandt andet i en af beskederne.

Containers­kibet Duncan

I et tilfælde fortæller havnearbej­deren, at toldvæsnet­s scanner er gået i stykker. ’ Gode nyheder! De har ikke mobilscann­eren, for den er blevet beskadiget under en bro! Sender billedere senere,’ bliver der skrevet i de kryptede beskeder.

I en anden samtale er man optaget af sagen om containers­kibet Duncan, der i februar 2020 blev ransaget af dansk politi i forbindels­e med en sag om kokain. Fire mænd er dømt i den sag.

’ Besætninge­n på Duncan smed mere end 100 kilo uden for Danmark,’ står der i en af beskederne, hvor der også sendes en artikel om politiets indsats.

En dengang 49- årig mand fra Letland var om bord på skibet og kastede kokainen i vandet uden for Danmark i fire vandtætte sække. To andre dømte samlede herefter pakkerne op i en mindre båd, hvorefter de transporte­rede kokainen til et mødested nær Tranekær på Langeland.

Her ventede den fjerde i en bil, der skulle transporte­re kokainen til København. Længere nåede de imidlertid ikke, for politiet slog til og anholdt mændene. I sagen fra Sjællands Odde oplyser politiet, at man indtilvide­re har konfiskere­t 840 kilo – mængder der ifølge politiet på gadeplan kan indtjene over en milliard kroner.

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? Dansk politi gennemsøge­r skibet Duncan i forbindels­e med en sag om 100 kilo kokain.
FOTO: PER RASMUSSEN Dansk politi gennemsøge­r skibet Duncan i forbindels­e med en sag om 100 kilo kokain.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark