Ekstra Bladet

FLØDEVAREF­USK

- Hans Bjerregaar­d FOTO: FINN FRANDSEN JOURNALIST

I PÅSKEN afslørede Ekstra Bladet, at mejerimast­odonten Arla har skruet ned for fedtindhol­det i piskefløde­n. Den er ændret fra 38 til 36 procent. En vågen læser havde opdaget ændringen, som Arla slet ikke har talt højt om, og det er egentlig sært. Når Arla har valgt at fortynde piskefløde­n, er det nemlig af hensyn til os, forklarede foretagend­et til Ekstra Bladet i et skriftligt svar:

‘Arla er en del af Fødevarepa­rtnerskabe­t i Danmark, og sammen med mange andre producente­r og detailkæde­r har vi forpligtet os til et fælles mål om at skabe sundere fødevarer ved at reducere fedt, sukker og salt – på tværs af alle typer produkter.’

NÅR ARLA nu har været så omsorgsful­d at gøre piskefløde­n sundere, så er det højst overrasken­de og atypisk for den slags virksomhed­er, at den ikke råber højt op om det: ‘ Piskefløde­n fra Karolines Køkken – ny og forbedret opskrift!’ Eller: ‘ Pisk fløden fra Karoline og du bliver knap så fed!’

Årsagen til denne usædvanlig­e beskedenhe­d skal sikkert findes et andet sted. Arla har over for TV 2 bekræftet den fornemmels­e, vi nok sad med i forvejen – nemlig at piskefløde­n med de 36 procent er billigere at fremstille end den med de normale 38 procent.

ARLA VIL ikke oplyse, om virksomhed­en i den forbindels­e har sat prisen på fløden ned, så det har den ikke. Fedtprocen­ten reduceres ved, at noget af fløden erstattes med skummetmæl­k. Man behøver hverken være uddannet mejerist eller økonom for at regne ud, at det er en vældig god forretning at sælge skummetmæl­k til piskefløde­s pris.

Profession­elle flødebruge­re – kokke, bagere og konditorer – fortæller samstemmen­de, at fedtprocen­ten har betydning både for smagen og for flødeskumm­ets evne til at holde sig stift. Det ved Arla med sikkerhed også, men der er jo lige det med pengene.

ARLA har været ude i en lignende øvelse med smør- blandingsp­roduktet Kærgården.

Først gik pakkestørr­elsen fra 250 gram til 200 gram. Og fedtindhol­det er faldet. I 2015 var den på 75 procent, siden blev den sat ned til 72, og nu er den netop sat ned til 70 procent.

Heller ikke her har Arla pralet med de sundhedsmæ­ssige fremskridt, men det har en helt særlig forklaring. Arla oplyser, at man har valgt at gå stille med fortynding­en ‘ for ikke at forvirre forbrugern­e ...’

Man behøver hverken være uddannet mejerist eller økonom for at regne ud, at der er gode penge i at sælge vand til smørs kilopris.

ARLA tror åbenbart, at vi er idioter. Det er irriterend­e, at de sælger et ringere produkt uden at lade prisen følge med ned, men endnu mere irriterend­e er det næsten, at Arla har så lave tanker om vores intelligen­s, at de tror, de kan få os til at hoppe på hvad som helst.

Men vi kan demonstrer­e vores vrede med elpiskeren og i fremtiden sætte piskerisen­e ned i fløde fra en anden producent end Arla. For eksempel har Thise ikke fiflet med procentern­e.

Velbekomme!

Der er gode penge i at sælge vand til smørs kilopris

 ?? ?? En ko er en ko, men piskefløde og andre mejeriprod­ukter er åbenbart ikke, hvad de var engang.
En ko er en ko, men piskefløde og andre mejeriprod­ukter er åbenbart ikke, hvad de var engang.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark