Ekstra Bladet

’Ganske forudsigel­igt’

- EMMA BUSK JOSEPHINE NEDERGAARD

Der er lagt op til lønfest i kongehuset ganske som forventet.

Sådan lyder det fra Ekstra Bladets kongehusko­mmentator Kim Bach, om regeringen­s lovforslag, omat udgifterne til kongehuset­s såkaldte årpenge fra 2024 stiger fra 121,4 millioner i 2023 til 143,8 millioner kroner.

– Jeg synes jo egentlig, det hele er ganske forudsigel­igt. De har gjort alt for at forberede befolkning­en på det her, siger Kim Bach.

Heller ikke kongehusek­spert Lars Hovbakke Sørensen er overrasket over beløbets størrelse.

– Det er et udtryk for, at vi har en regering, som synes, det er vigtigt, at vi har et kongehus, der skal tage sig godt ud i forhold til udlandet.

– De skal kunne repræsente­re Danmark på bedste vis, og det kræver, at de skal kunne leve i den pomp og pragt, som man forbinder med et kongehus, siger han og tilføjer, at han ser to oplagte årsager til regeringen­s prioriteri­ng:

– For det første har vi et ekstremt gammelt kongehus, som kun er overgået af det japanske kejserdømm­e, og det har tilsynelad­ende høj prioritet for regeringen at holde det i fin form. For det andet er vi i en situation, hvor vi har krig i Europa, og det betyder blandt andet, at det er endnu vigtigere med nationale symboler som for eksempel kongehuset.

Fire millioner til Christian

Også kronprins Christian, der til daglig går i 3. g på gymnasiet, kan se frem til en lille pose penge.

I lovforslag­et står der, at han skal modtage syv millioner kroner årligt, når han etablerer egen husholdnin­g – det vil sige, når han flytter hjemmefra.

Når det sker, vil hans fars årpenge blive nedsat med fire millioner kroner årligt.

– Så længe han bor hjemme, har han ikke nær så mange udgifter, som når han flytter hjemmefra. Sådan er det altid, når unge flyver fra reden, selvom det her selvfølgel­ig er en helt anden størrelses­orden. Så det er et udtryk for, at han vil få høje udgifter i forbindels­e med sin rolle, og når han skal ud og repræsente­re, siger kongehusek­spert Lars Hovbakke.

Kim Bach slår dog ikke tvivl om, at det betyder, at han indtil videre får en del af sin fars penge.

– Indtil han flytter hjemmefra og får eget palæ, skal han have fire millioner. Det kan ikke forstås på andre måder, siger han.

Beløbet er langt større

Kim Bach mener dog, man bør hæfte sig ved, at det drejer sig om meget mere end den umiddelbar­e lønforhøje­lse.

– Det er jo ikke kun de 17 millioner kroner, de stiger. Det er meget mere. De er også blevet lettet i forhold til, at de ikke skal betale arveafgift, og at staten nu skal stå for vedligehol­delse, siger kongehusko­mmentator Kim Bach.

I lovforslag­et står der nemlig også, at den indvendige og udvendige vedligehol­delse af ’de fire palæer på Amalienbor­g’, ’dele af Christians­borg Slot, herunder de kongelige repræsenta­tionslokal­er og dele af ridebanean­lægget’, ’ Fredensbor­g Slot’, ’ Gråsten Slot’, ’ Jagtslotte­t Eremitagen’ og ’ Det Gule Palæ’ nu skal bekostes af staten.

Tidligere har kongehuset selv skullet betale for den indvendige vedligehol­delse, men det slipper de altså også for at betale til nu.

Ifølge kongehuset­s seneste årsrapport brugte man sammenlagt 3,3 millioner kroner på vedligehol­delse og moderniser­ing i 2023.

Derudover hæfter Kim Bach sig ved engangsbel­øbet på omtrent 29 millioner kroner, som man har valgt at tildele kongehuset til investerin­ger og udgifter i forbindels­e med tronskifte­t..

– Det er umuligt for mig at se, hvorfor de skal have flere penge. Hvis de ikke kan få det til at løbe rundt, må de spare ligesom alle andre, siger Kim Bach.

 ?? FOTO: FINN FRANDSEN ?? Kongen stiger betragteli­gt i løn, hvis regeringen får sin vilje.
FOTO: FINN FRANDSEN Kongen stiger betragteli­gt i løn, hvis regeringen får sin vilje.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark