Ekstra Bladet

DROPPER GASFYRET

Danskerne vælger i stigende grad at skifte deres gasfyr ud med fjernvarme eller en varmepumpe, viser spritnye tal

- FOTO: PETER HOVE OLSEN MICHAEL BO MORTENSEN

For fjerde år i streg falder antallet af boliger, der er opvarmet med naturgas i Danmark. Mens der i 2020 var 417.699 boliger med naturgas, så er der i dag 363.270, hvilket svarer til et fald på 13 procent, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Den klart mest udbredte opvarmings­form er fjernvarme. Der er næsten to millioner danske boliger, som varmes op med fjernvarme. Det er 68,4 procent af alle boliger i Danmark.

Af andre opvarmings­former kan nævnes varmepumpe­r, som er steget voldsomt på det seneste. Der er dog stadig markant færre, som har varmepumpe­r, i forhold til dem, der har naturgas. Olie er der også stadig en del danskere, som bruger til at opvarme boligen. Men det er den mindst populære form.

Høj pris

’ Flere danskere har skrottet naturgasfy­ret sidste år. Det gør de til fordel for fjernvarme og varmepumpe­r, som fortsætter fremgangen. Prisen på naturgas steg da også mærkbart og var særligt i 2022 og starten af 2023 på et niveau, vi ikke har set mage til før. Det har formentlig skubbet ekstra bag udskiftnin­gen af naturgasfy­r, mens også udbredelse­n af fjernvarme spiller ind,’ skriver privatøkon­om hos Arbejderne­s Landsbank Brian Friis Helmer i en kommentar til tallene.

Det har været en dyr fornøjelse af have et naturgasfy­r stående. Især 2022 og begyndelse­n af 2023 kostede mange danskere med et naturgasfy­r flere tusind kroner ekstra på varmeregni­ngen.

Mindre attraktivt

Siden er der dog faldet mærkbart mere ro over naturgaspr­iserne, og det har fået varmeregni­ngen tilbage i et niveau, der ikke er langt fra tiden før corona.

Ifølge Brian Friis Helmer kan den faldende pris netop have betydning for, hvor mange danskere der vælger at droppe naturgas.

’ Vi forventer, at antallet af boliger opvarmet med naturgas vil fortsætte med at falde i de kommende år, men hastighede­n kan godt blive udfordret af, at prisen på naturgas er faldet. Det gør alt andet lige incitament­et til at skifte til en alternativ opvarmning­sform som fjernvarme eller varmepumpe mindre attraktiv,’ skriver han.

Vi forventer, at antallet af boliger opvarmet med naturgas vil fortsætte med at falde

 ?? ?? Udskiftnin­g
Færre og færre danskere får deres bolig opvarmet med gas.
Udskiftnin­g Færre og færre danskere får deres bolig opvarmet med gas.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark