Ekstra Bladet

DYSTERT SPIL OM DØDE ARBEJDERE

TILBAGEHOL­DER INFORMATIO­N: FIFA holder på fjerde måned en afgørende rapport hemmelig

- JAN JENSEN SAM KUNTI

FIFA tilbagehol­der på fjerde måned en rapport, som i bedste fald skal resultere i, at efterladte efter døde migrantarb­ejdere i Qatar endelig bliver kompensere­t for deres tab.

Ekstra Bladet kan nu afsløre et ualmindeli­gt speget spil i kulisserne, her mere end 15 måneder efter at Argentina slog Frankrig i VM- finalen. Et dystert spil, hvor tusindvis af efterladte familier til døde migrantarb­ejdere stadig er ladt i stikken.

Tusindvis mistede livet

Det var mere end to millioner migrantarb­ejdere fra de fattigste lande i Asien, som på 12 år byggede den lille ørkenstat Qatar om til at kunne huse verdens største sportsbegi­venhed.

Men mange af migrantarb­ejderne levede under slaveforho­ld, mange har aldrig fået den løn, de var blevet lovet, og tusindvis døde under arbejdet med at gøre Qatar klar til værtskabet.

FIFA tjente milliarder af kroner på slutrunden, og menneskere­ttighedsor­ganisation­er og internatio­nale fagforenin­ger har både før og efter slutrunden krævet, at de mange udnyttede migrantarb­ejdere bliver kompensere­t økonomisk.

Komité skulle lave rapport

Presset fik FIFA til i marts sidste år på kongressen i Rwanda at nedsætte en komité, The Human Rights and Social Responsibi­lity Sub- Committee, som skulle undersøge, om der kan gøres mere for de familier, som har mistet eller lidt skade under opførelsen af de mange VM- anlæg, hoteller, metro og anden infrastruk­tur.

Formand for udvalget er præsidente­n for Gibraltars fodboldfor­bund, advokaten Michael Llamas. Han holdt en videotale på kongressen i Rwanda, hvor kan lovede, at der nok skulle blive gået grundigt til værks. Komitéens arbejde skulle ende ud i en rapport inden udgangen af 2023. Hvilket blev bestyrket i et tv- interview til et lokalt medie med Michael Llamas 8. december.

I tv- klippet fortæller Llamas, at FIFA- komitéen havde fået et privat rådgivning­sfirma med speciale i menneskere­ttigheder til at udarbejde rapporten. Michael Llamas havde modtaget et udkast til den endelige rapport, som han mente kunne udsendes inden årsskiftet. Siden har Michael Llamas været tavs. Han fik også sagt i tv- interviewe­t, at man skulle se FIFA’s reaktion inden offentligg­ørelsen af rapporten.

Forstår det ikke

Ekstra Bladet kan nu afsløre, at det er menneskere­ttighedsor­ganisation­en Human Level i London, som har udarbejdet rapporten for Michael Llamas og FIFA. Human Levels grundlægge­r, Anna Triponel, bekræfter, at rapporten med anbefaling­er blev afleveret til FIFA i december. Men hun er uforståend­e over for, at den endnu ikke er blevet offentligg­jort.

– I må meget gerne fortælle mig, hvis I hører noget om, hvornår det sker, siger hun til Ekstra Bladet.

Anna Triponel var selv i Qatar i oktober sidste år som en del af arbejdet til rapporten.

En af de organisati­oner, som hun har draget nytte af, er Building Workers Internatio­nal, BWI, hvor præsidente­n, Ambet Yuson, i årevis har kæmpet for bedre forhold for migrantarb­ejderne i Qatar.

Ambet Yuson sad tidligere i en gruppe af eksperter, som skulle rådgive FIFA i spørgsmål omkring menneskere­ttighedern­e og særligt omkring forholdene i Qatar.

FIFA lukkede gruppen ned i december i 2020, og i marts 2022 sagde Ambet Yuson til Ekstra Bladet, at han følte sig svigtet af FIFA’s præsident, Gianni Infantino, som var løbet fra et løfte om at støtte etablering­en af et migrantarb­ejdercente­r i Qatar forud for VM.

Centret er aldrig blevet etableret. I stedet annoncered­e Gianni Infantino 19. november 2022, dagen før VM blev fløjtet i gang, at FIFA havde oprettet en støttefond, The FIFA World Cup

I må meget gerne fortælle mig, hvis I hører noget om, hvornår det sker

Qatar 2022 Legacy Fund, som blandt andet skal sikre bedre arbejdsbet­ingelser ved kommende slutrunder. En del af pengene skulle også bruges til at uddanne piger og drenge i udviklings­lande.

Særlig konkret er beskrivels­en af fonden ikke. Infantino opfordrede i sin præsentati­on eksterne partnere til også at spytte penge i støttefond­en. Om det er sket, vides ikke. Etablering­en af fonden skete uden om BWI og de øvrige organisati­oner, som har

knoklet for at sikre kompensati­on til migrantarb­ejderne.

Ekstra Bladet erfarer, at FIFA har tænkt sig at bruge fonden, når Infantino og kompagni vil forsøge at følge de anbefaling­er, som Human Level og Anna Triponel angiveligt er kommet med i rapporten fra december.

En rapport, som FIFA altså nu har holdt hemmelig i fire måneder.

BWI oplyser i et skriftligt svar, de ikke kender indholdet af rapporten, og at de ikke ved, hvornår den i givet fald bliver offentligg­jort.

Snart FIFA- kongres

Samme besked får vi fra det danske og det norske fodboldfor­bund. De har begge fulgt sagen tæt.

DBU’s direktør, Erik Brøgger Rasmussen, skriver i en sms:

’ Vi har alene hørt, at den er på trapperne, men har ikke konkret dato eller noget om indhold.’

Om godt en måned afholder FIFA kongres i Bangkok. Længere kan præsident Gianni Infantino og hans væbnere næppe trække tavsheden.

En del fodboldfor­bund har vist interesse for at følge op på sagen, og de forlader næppe Thailands hovedstad uden at få indsigt i rapporten om Qatar.

Der er ofre og pårørende, som alt for længe er blevet ladt i usikkerhed og i stikken.

FIFA har i månedsvis ikke svaret på vores spørgsmål om rapporten.

 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Udnyttet
Mange migrantarb­ejdere i Qatar blev snydt for den løn, de var blevet lovet, da de kom til landet for at være med til at skabe rammerne for VM.
FOTO: LARS POULSEN Udnyttet Mange migrantarb­ejdere i Qatar blev snydt for den løn, de var blevet lovet, da de kom til landet for at være med til at skabe rammerne for VM.
 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Ambet Yuson ( uden maske) sagde i 2022, at han følte sig svigtet af FIFA's præsident.
FOTO: LARS POULSEN Ambet Yuson ( uden maske) sagde i 2022, at han følte sig svigtet af FIFA's præsident.
 ?? PR- FOTO: BEN MCDADE ?? Anna Triponel afleverede rapporten i december. Siden har der været tavshed fra FIFA.
PR- FOTO: BEN MCDADE Anna Triponel afleverede rapporten i december. Siden har der været tavshed fra FIFA.
 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Infantino annoncered­e en fond, hvis formål er uklart.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Infantino annoncered­e en fond, hvis formål er uklart.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark