Ekstra Bladet

HEMMELIGE FEDTERØVE

Rasmus Stoklund holder listen med klakører tæt til kroppen. – Det er ikke et spørgsmål om at marchere i takt, men om at være en del af et fællesskab

- JONAS SAHL

Sammen om Mette!

Politisk ordfører Rasmus Stoklund fik 15 partifælle­r til at ringe til Berlingske og skamrose statsminis­teren, da avisen var på vej med en historie, hvor to håndfulde anonyme kritikere tildelte S- formanden et par verbale lussinger.

Det kunne Ekstra Bladet fortælle i går på avisens forside.

– Hvordan fandt du ud af, hvilke 15 du skulle ringe til?

– Jeg kiggede på et bredt udsnit af gruppen. På tværs af kaffeklubb­er, køn, nyvalgte, mangeårige folketings­medlemmer og ministre.

– Gik du målrettet efter dem, som du ved er meget loyale over for statsminis­teren?

– Nej, jeg gik efter et bredt udsnit. Hvis jeg havde en opfattelse af, at nogen ville skade statsminis­teren, ville jeg være meget skeptisk over for dem. Men det havde jeg ikke indtryk af, at der er nogen i Socialdemo­kratiet, der er. Der er i hvert fald ikke nogen, der har sagt det åbent, siger Stoklund.

Det er fint

– Berlingske nævner ikke alle 15, der ringer og bakker op om statsminis­teren. Vil du fortælle, hvem de 15 var?

– Nej. Men jeg vil sige, at jeg sagde til alle, at det ikke var afgørende for mig, at de gik til citat. Jeg vidste også, at der er grænser for, hvor mange citater Berlingske overhovede­t vil bringe. Jeg blev selv spurgt af Berlingske, om det var okay, jeg ikke gik til citat. Så sagde jeg, ’ ja, det er fint’.

– Du er faktisk en anonym kilde i Berlingske­s artikel?

– Ja, det kan du godt sige.

– Hvorfor vil du ikke fortælle, hvilke 15 partifælle­r du valgte at ringe til?

– Man skal ikke blive opfattet anderledes, fordi man var én af de 15, der blev citeret, end hvis man ikke blev citeret.

– Der er 50 medlemmer af folketings­gruppen. Hvorfor stoppe ved 15?

– Fordi jeg også har andre ting at lave. Jeg synes, vi fik nuanceret billedet.

– Du siger, du ringede til 15. Det svarer præcis overens med Berlingske­s tal. Var der slet ikke nogen, som ikke fulgte op på opfordring­en?

– Nej.

– Der blev marcheret i takt?

– Det er ikke et spørgsmål om at marchere i takt. Det er et spørgsmål om at være en del af et fællesskab, hvor man ønsker det bedste for sit parti. Ligesom alle andre folketings­grupper, siger ordføreren.

Syv- otte ukendte klakører

– Er det en stærk statsminis­ter, der har brug for den her form for opbakning?

– Jamen, jeg er ikke i den der fodboldres­ultat- branche, hvor politiske kommentato­rer sidder og vurderer, om nogen er stærke eller svage. Jeg mener, at Mette Frederikse­n er en stærk statsminis­ter.

– I er 50 mand i folketings­gruppen. Er det meget mærkeligt, at cirka en femtedel mener, at ikke alt, hvad statsminis­teren gør, er helt perfekt?

– Der er forskel på at have det sådan og tale meget kritisk til baggrund med nogle journalist­er. Anonymt. Hvis man er uenig i kursen, eller hvordan vi arbejder, kan man bringe det op på gruppemøde­r, over for gruppelede­lsen, på tomandshån­d. Eller over for statsminis­teren. Der er mange måder i stedet for at ringe anonymt til en avis, slutter Stoklund.

Berlingske navngiver nogle af fedterøven­e. Her er de:

Nicolai Wammen, finansmini­ster, Jeppe Bruus, skattemini­ster, Pernille Rosenkrant­z- Theil, socialmini­ster, Mattias Tesfaye, undervisni­ngsministe­r, Magnus Heunicke, miljøminis­ter, Simon Kollerup, forsvarsor­dfører, Jesper Petersen, udenrigsor­dfører.

Dermed udestår navne på syv eller otte socialdemo­kratiske fedterøve. Det afhænger af, om Rasmus Stoklund tælles med i klakørkore­t.

Peter Hummelgaar­d, justitsmin­ister, og Morten Bødskov, erhvervsmi­nister, roser også statsminis­teren. Men de ringede efter henvendels­e fra avisen.

I Ekstra Bladets podcast ’ Ingen kommentare­r’ vil Frederik Vad, udlændinge­ordfører, ikke svare på, om han ringede med ros eller ej.

Man skal ikke blive opfattet anderledes, fordi man var én af de 15

 ?? FOTO: LISELOTTE SABROE/ RITZAU SCANPIX ?? Klappere
Wammen og Heunicke bag glasdøren var blandt de rosende S- folk.
FOTO: LISELOTTE SABROE/ RITZAU SCANPIX Klappere Wammen og Heunicke bag glasdøren var blandt de rosende S- folk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark