Ekstra Bladet

KATASTROFA­LT DYRT

Oversvømme­lser, storme og skovbrande kostede over 100 milliarder og menneskeli­v inden for EU’s grænser i 2023

-

Europa opvarmes dobbelt så hurtigt som det globale gennemsnit. Det resulterer i hyppige hedebølger, markante temperatur­stigninger og ekstreme vejrhændel­ser som oversvømme­lser, tørkeperio­der, skovbrande.

Det er nogle af de væsentlige fund, som EU’s klimaoverv­ågning Copernicus fremhæver i deres årlige rapport European State of the Climate.

Sidste år var et af de varmeste år nogensinde registrere­t i Europa. Det gælder ikke kun på land – også i havet er der målt rekordhøje temperatur­er i vandoverfl­aden.

Ifølge Copernicus kan det have store konsekvens­er, både for mennesker, dyr og natur. Oversvømme­lser har påvirket 1,6 millioner mennesker, mens storme har ramt 550.000 personer, og skovbrande 36.000 personer.

151 personer er omkommet som følge af vejrhændel­ser.

I havet betød de høje temperatur­er – særligt slemt stod det til mellem maj og oktober – store ændringer i havmiljøet og påvirkning af biodiversi­tet og økosysteme­r.

Slemt i Arktis

De høje temperatur­er og ekstreme vejrhændel­ser er også dyre. 13,4 milliarder euro eller omkring 100 milliarder kroner. 81 procent af omkostning­erne kommer fra oversvømme­lser.

I 2023 var den samlede nedbørsmæn­gde cirka syv procent højere end gennemsnit­tet.

I Arktis ser det særligt slemt ud. De seneste årtier er temperatur­en steget tre gange så hurtigt som resten af planeten. Det har blandt andet stor betydning for isdækket, permafrost­en og økosysteme­rne.

Afsmeltnin­gen fra isdække og havis kan desuden have konsekvens­er for den globale klimadynam­ik ved blandt andet at påvirke havstrømme­ne og på grund af stigende vandstande.

Ifølge Copernicus betyder forandring­erne i vejr og klima, at EU- landene skal lave politikker, der fokuserer på nuværende og fremtidige klimaforan­dringer. Det skal blandt andet gøres ved at investere i vedvarende energi, større energieffe­ktivitet og bæredygtig infrastruk­tur. Desuden anbefales det, at klimaforan­dringer integreres i sundhedspo­litikker og - programmer.

Og at der opbygges større modstandsd­ygtighed mod oversvømme­lser og skovbrande, samt at dyreliv og biodiversi­tet bliver beskyttet.

 ?? FOTO: JAKUB DOLIWA/ REUTERS ?? Naturkatas­trofe
En skovbrand i Bieszczady­bjergene i Polen i april.
FOTO: JAKUB DOLIWA/ REUTERS Naturkatas­trofe En skovbrand i Bieszczady­bjergene i Polen i april.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark