Ekstra Bladet

KONSERVATI­VT FAMILIEKAO­S

FAMILIÆRT: Ifølge Rasmus Jarlov er gifte kvinder med børn de vigtigste rollemodel­ler. Formand Mona Juul, der hverken er gift eller har børn, svarer ikke på, om hun er enig

- BRIAN WEICHARDT

Det er svært at følge med, når de konservati­ve leger ’ far, mor og børn’.

Ifølge partiets folketings­medlem Rasmus Jarlov er den gifte kvinde med børn ’samfundets vigtigste rollemodel’.

Ikke at andre kvinder er dårligere, bestemt ikke, understreg­er han. De er bare ikke de vigtigste rollemodel­ler.

Det er dog en rollemodel, som partiets nye formand, Mona Juul, ikke selv lever op til. Hun er hverken gift eller har børn.

Juul har hidtil fløjet lavt i debatten, der startede for et par uger siden, da en række medlemmer af Konservati­v Ungdom kaldte det for ’ en slags stille landsforræ­dderi’, når ressources­tærke kvinder fravælger at få børn.

Helgarderi­ng

Men nu stempler den ugifte, barnløse partiforma­nd så ind i den højtstemte diskussion i partiet. Men det sker med en solid helgarderi­ng:

– Jeg er helt enig med Jarlov i, at vi skal hylde dem, der stifter familie og tager det ansvar på sig. Både mænd og kvinder, som Jarlov også siger, skriver hun i en sms til Ekstra Bladet.

– Men jeg er også enig, når han siger, at det ikke er forkert at vælge en anden vej. Det er op til den enkelte, og man skal leve, præcis som man har lyst. Men jeg tror, at alle mennesker har godt af at være noget for andre og indgå i fællesskab­er af den ene eller anden slags, skriver hun.

Skal vende nedtur

Så skulle alle vist være omfavnet. Men om hun er enig i, at den gifte mor er samfundets vigtigste rollemodel, blev vi ikke meget klogere på.

De konservati­ve har svømmet som en sten i vælgerhave­t det seneste halvandet år. Men partiet vil skabe opdrift igen ved at profilere sig på familiepol­itik.

Der er endnu ikke kommet mange konkrete forslag ud af familie- satsningen. Dog har de konservati­ve foreslået, at børnefamil­ier kan flytte lidt rundt på børnecheck­en og få pengene udbetalt på en anden måde.

Til gengæld har partiets to største profiler – Mette Abildgaard og Mai Mercado – begge fravalgt et liv i toppolitik med henvisning til deres familie.

Familie over politik

Først bakkede Mai Mercado ud af partiets gruppelede­lse for at være mere sammen med sine børn og sin mand:

– Jeg har stadig mange år tilbage i mit arbejdsliv, men jeg har ikke mange år tilbage til, sammen med min mand, at være de vigtigste for vores børn, sagde Mercado.

Og kort efter afviste Abildgaard at gå efter formandspo­sten i partiet i kølvandet på Søren Pape Poulsens pludselige død:

– Jeg har to små børn derhjemme og er ikke et sted i mit liv, hvor det er relevant for mig, sagde hun.

Man skal leve, præcis som man har lyst

At vi som parti arbejder for, at Danmark bliver et bedre land at få og have børn i

Herefter sendte familiepar­tiet Mona Juul til tops som formand.

Flere børn til andre

Mona Juul vil fremover bane vejen for, at andre danskere får flere børn.

– Noget af det vigtigste for mig er, at vi som parti arbejder for, at Danmark bliver et bedre land at få og have børn i. Det er det, vi blandt andet mener, når vi siger, at familiepol­itikken er en mærkesag, skriver hun til Ekstra Bladet.

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN ?? Barndommen­s land
Familiedis­kussionen har godt fat i De Konservati­ve, mens formand Mona Juul er enig med både det ene og det andet og det tredje.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN Barndommen­s land Familiedis­kussionen har godt fat i De Konservati­ve, mens formand Mona Juul er enig med både det ene og det andet og det tredje.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark