Ekstra Bladet

HOLD ØJE MED DE FIRE SYMPTOMER

MAVEONDE: Knap en million danskere lider af fordøjelse­sproblemer. Læs, hvornår du skal gå til lægen, og hvad du selv kan gøre. Din morgenruti­ne kan være en del af problemet

- JOAKIM SØRENSEN

Rigtig mange danskere lider af maveproble­mer i en sådan grad, at det påvirker deres dagligdag og livskvalit­et. Men heldigvis er der ofte meget, man selv kan gøre.

Overlæge Christian Hvas kommer med sine bedste råd til, hvad man selv kan gøre, og hvilke symptomer man skal være særlig opmærksom på.

Ufarligt og irriterend­e

Fordøjelse­sproblemer kan komme i alle mulige afskygning­er og være generende i større eller mindre grad, men ikke desto mindre lider en stor del af danskerne af det, fortæller Christian Hvas, der er overlæge på afdelingen for lever-, mave- og tarmsygdom­me på Aarhus Universite­tshospital.

– En ud af seks voksne danskere har luft i maven og bøvl med fordøjelse­n. Det er almindelig­t, det er ufarligt, men det er irriterend­e. Det er ting, man kan mærke, og hvor man selvfølgel­ig vil tænke, er det sygdom?

– Det er en drønvigtig overvejels­e, fordi tyktarmskr­æft er en af de hyppigste kræftforme­r, vi har, og kronisk tarmbetænd­else er en sygdom, som efterhånde­n er relativt almindelig, og andre tarmsygdom­me er vigtige at erkende, fordi hvis man ikke finder ud af, at man har en sygdom, så kan man også udvikle følgesygdo­mme, siger overlægen.

Det kan dog være meget drilsk at udrede patienter, der har problemer med maven, siger Christian Hvas. Mange af de symptomer, man får, når der er tale om en behandling­skrævende sygdom, er nemlig de samme symptomer, som folk med almindelig­t ubehag oplever.

Der er dog fire symptomer, som man skal være særligt opmærksom på, fortæller han.

Alarmsympt­omer

Når Christian Hvas og hans kolleger modtager patienter, der har problemer med maven, kigger de altid efter fire ting, som de kalder alarmsympt­omer, som man ifølge overlægen altid bør undersøge nærmere:

Nyopstået afføringsæ­ndringer. Det vil sige en ændring i tarmfunkti­on som eksempelvi­s kan være antal afføringer pr. dag, diarré eller forstoppel­se.

Blod i afføringen skal der reageres på.

Natlig afføringst­rang, hvor man vågner om natten, fordi man skal af med noget afføring. Det er ikke, hvis man vågner og skal tisse og så i øvrigt kommer i tanke om, at man skal af med noget afføring.

Uplanlagt vægttab er også et alarmsympt­om.

Hvis man oplever nogen af ovenståend­e symptomer, er det ikke normalt, og så bør man tale med sin praktisere­nde læge, opfordrer Christian Hvas.

Det er dog stadig forskellig­t, hvordan man reagerer ved folk over 40 år og folk under 40 år.

– Hvis man er over 40 år, så er udrednings­systemet lavet sådan, at det første, man tjekker, er, om det er kræft, mens det hos dem under 40 år ofte også vil være andre sygdomme, forklarer overlægen.

Irritabel tarm

For langt de fleste, der får forstoppel­se, diarré, luft i maven eller på anden vis oplever maveproble­mer, er det heldigvis forbipasse­rende gener.

Der er dog også dem, som bliver ofre for den kroniske lidelse ’ irritabel tarm’, der i mange tilfælde kan være en utrolig frustreren­de diagnose at få, fortæller Christian Hvas.

– Der er mange, der føler, at det ikke er nok at få diagnosen irritabel tarm, fordi der ikke er nogen behandling­smulighede­r. Det er en helt klassisk udfordring, at det kan være svært at acceptere, at man er sådan en, der har ondt i maven – nogle gange i en sådan grad, at man ikke kan gå på arbejde.

En million danskere lever med lidelsen, som ofte er langt mere invalidere­nde, end navnet antyder. Den kan nemlig have stor påvirkning på livskvalit­eten, siger overlægen.

– I Norge har man lavet undersøgel­ser, hvor man har forsøgt at sætte tal på det, og der har de spurgt patienter, hvor meget kortere de ville acceptere at leve, hvis de kunne slippe af med deres tarmsympto­mer. Her svarer folk med svær irritabel tarm i gennemsnit, at to år af deres liv vil de betale for at slippe for den tilstand, siger Christian Hvas.

Den medicinske verden kan ikke stille meget op imod irritabel tarm, men der er heldigvis stadigvæk meget, man selv kan gøre, og det handler om den livsstil, man fører.

Det kan være svært at acceptere, at man er sådan en, der har ondt i maven

Det første, man tjekker, er, om det er kræft

 ?? ??
 ?? ?? MERE PÅ NÆSTE SIDE
MERE PÅ NÆSTE SIDE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark