Ekstra Bladet

DIÆTISTENS DESSINER

GODE RÅD: Mette Borre har som klinisk diætisk specialise­ret sig i fordøjelse­sproblemer. Hun peger på nogle helt konkrete fødevarer, man skal holde sig fra, hvis man er ramt

-

Mette Borre er klinisk diætist med speciale i fordøjelse­sproblemer. Hun driver egen klinik, hvor hun hjælper folk med maveproble­mer, og så er hun forfatter til flere bøger om fænomenet irritabel tarm, og hvordan man lever bedst med lidelsen.

– Man siger, at det er mellem 10 og 14 procent af befolkning­en, der mere eller mindre kronisk har problemer med fordøjelse­n. Træg mave og forstoppel­se er jo folkesygdo­mme, siger hun.

Mange har i større eller mindre grad stiftet bekendtska­b med forstoppel­se, der kan forhindre folk i at gå på toilettet i flere dage til stor gene og ubehag.

Endnu flere har dog stiftet bekendtska­b med skridtet lige før forstoppel­se, der kaldes træg mave.

Træg mave og forstoppel­se er jo folkesygdo­mme

– Folk kan godt komme på toilettet hver dag, men de føler sig ikke tømt, og de føler ikke, at det fungerer, som det skal. Det er et meget almindelig­t problem, beskriver Mette Borre.

Enkle råd

Selvom fordøjelse­sproblemer kan være til stor gene og rammer mange mennesker, er det heldigvis tilstande, man selv kan gøre noget ved.

– I første omgang handler det om at få nogle fibre, og det betyder, at vi skal sørge for at spise nogle grøntsager, frugt, havregryn, rugbrød, mandler og nødder. Sørg for at drikke noget væske, og dyrk motion.

Hun fortæller, at gennemsnit­sdanskeren kun spiser 21 gram fibre om dagen, men at anbefaling­en lyder på mellem 25 og 35 gram fibre. Man kan nemlig også spise for meget, påpeger diætisten.

Kosten har stor indflydels­e på vores fordøjelse, men det har livsstilen også, påpeger Mette Borre.

– Noget af det, jeg selv går meget op i hos mine klienter, det er, hvordan de lever, og hvilken livsstil de har, fordi det betyder rigtig meget, forklarer hun.

– Vi skal egentlig af med vores afføring om morgenen, men der er mange, der snupper en kop kaffe og en bolle på vej ud i bilen, og så glemmer de alt om, at de skal på toilettet, og det kan allerede være en start på fordøjelse­sproblemer.

 ?? PRESSEFOTO ?? Tag skeen i egen hånd
Mette Borre fortæller, at der heldigvis er meget at stille op mod kroniske fordøjelse­sproblemer, hvis man ser på livsstilen og kosten.
PRESSEFOTO Tag skeen i egen hånd Mette Borre fortæller, at der heldigvis er meget at stille op mod kroniske fordøjelse­sproblemer, hvis man ser på livsstilen og kosten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark