Ekstra Bladet

RETSFØLELS­E I SYREBAD

- Knud Brix

går ind i en butik i Horsens. EN MAND

Her udser han sig et offer, en lille pige på 11 år. Han åbner en bøtte med svovlsyre og smider den stærkt ætsende væske på pigen.

Han kender hende ikke i forvejen, men foretager sin usle handling, fordi han bliver opstemt af det. Det forklarede den 29- årige mand under grundlovsf­orhøret i november sidste år. Sidste fredag blev manden så dømt for i fire tilfælde at have kastet syre efter piger og unge kvinder mellem 11 og 18 år. Syren ætsede deres tøj, og i to tilfælde fik kvinderne også svovlsyren på huden.

filmede han udåden. FLERE GANGE

Ved retten i Horsens blev manden samtidig dømt for at have krænket 107 piger og kvinder ved at filme dem op under deres kjoler.

Og nu kommer så hovedbrudd­et. Hvordan skal disse svinske forbrydels­er straffes?

Var jeg selv far til en af disse piger, ville et ønske om en drakonisk straf eller decideret hævn sikkert skylle gennem mig. Det er en urfølelse fra menneskets dyb. Men vi straffer ikke øje for øje, tand for tand længere. Heldigvis. Ej heller dyrker vi blodhævn som i sagaerne.

civilisati­ons opblomI TAKT MED VORES string er straffene blevet stadig mildere, den sidste danske tugthusfan­ge blev hængt i 1892. Og nok blev dødsstraff­en momentant genindført i retsopgøre­t efter krigen, men hele udviklinge­n i retssamfun­det har naturligt drejet sig mod forebyggel­se, resocialis­ering, åbne fængsler og fodlænker.

Men der findes en individuel grænse, hvor de milde straffe risikerer at krænke borgernes retsfølels­e.

Manden fra Horsens fik en dom på et år og tre måneders fængsel. Det vendte sig instinktiv­t i mig, da jeg læste det. Jeg medgiver, at mit ubehag baserer sig på en følelse. Men retspoliti­k bygger netop på følelse. Retsfølels­e.

måneder for potentielt at ET ÅR OG TRE have ødelagt 107 krænkede pigers liv – plus livet for de fire piger udsat for makabre syreangreb. Jeg har den samme ubehagelig­e fornemmels­e, som når jeg læser om straffe for voldtægt. I februar fik en 27- årig mand et år og seks måneders fængsel for voldtægt og grove trusler mod sin ekskæreste.

Hvad vi tager fra en gerningsma­nd, skal stå mål med det, gerningsma­nden har taget fra sine ofre. Straf skal stå mål med forbrydels­e. Ellers ætses tilliden til retssystem­et bort.

Retspoliti­k bygger netop på følelse. Retsfølels­e.

 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? En 29-årig mand dømmes for at kaste syre efter piger og filme det - hvad er en rimelig dom?
FOTO: ERNST VAN NORDE En 29-årig mand dømmes for at kaste syre efter piger og filme det - hvad er en rimelig dom?
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark